Πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα η απόφαση των αρμόδιων δικαστηρίων να επιστραφεί το ποσό του 1.400.000 ευρώ σε επιχειρηματία που έπεσε θύμα τοκογλυφίας
από κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν στη Θεσσαλονίκη και χρησιμοποιούσε εκβιαστικές μεθόδους προκειμένου να αρπάζει περιουσίες εύπορων πολιτών.
Η καμπάνα έπεσε στον Γουίλι Σαμαβάρι και τη σύζυγό του. Ο πρώτος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να είναι ο αρχηγός ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα τοκογλύφων και εκβιαστών που έδρασαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ο νεαρός επιχειρηματίας που έπεσε στα δίχτυα του 34χρονου Ελληνο-ιρανού, ο οποίος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο από την εμπλοκή του στο ποδόσφαιρο, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη προκειμένου να διεκδικήσει τα σπίτια και τα χρήματα που με εκβιαστικούς τρόπους, όπως ο ίδιος καταγγέλλει, έχασε από τον πρώην παράγοντα του ποδοσφαίρου.
Η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο νεαρός επιχειρηματίας, ο οποίος μαζί με την οικογένειά του δραστηριοποιείται στη βόρεια Ελλάδα, συζητήθηκε στις αίθουσες του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Η ετυμηγορία των δικαστών δικαίωσε πανηγυρικά τον 27χρονο επιχειρηματία, καθώς οι λειτουργοί της Θέμιδος ζήτησαν την κατάσχεση κινητής και ακίνητης περιουσίας του φερόμενου αρχηγού του κυκλώματος μέχρι του ποσού του 1.400.000 ευρώ, προκειμένου να αποζημιωθεί ο επιχειρηματίας.
Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, αφού για πρώτη φορά δικαιώνεται θύμα τοκογλυφίας, ανοίγοντας έτσι τον ασκό του Αιόλου για όλους όσοι ρουφάνε το αίμα όσων εξαιτίας κάποιας δύσκολης στιγμής πέφτουν στην ανάγκη τους.
«Ο πελάτης μου αισθάνεται ηθικά δικαιωμένος με την απόφαση αυτή» αναφέρει στην «Espresso» ο δικηγόρος του επιχειρηματία και νόμιμος εκπρόσωπος της δικηγορικής εταιρείας «Παλιοτζίκας και συνεργάτες», Αθανάσιος Παλιοτζίκας. «Είχαμε ζητήσει να μας επιδικαστεί ως αποζημίωση το ποσό των 1.800.000 ευρώ. Το δικαστήριο τελικά αποφάσισε την κατάσχεση της περιουσίας του μέχρι το ύψος των 1.400.000 ευρώ και έπεται συνέχεια».
Από την πλευρά του ο Γουίλι Σαμαβάρι, κατά τη διάρκεια της απολογίας του στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, παραδέχτηκε ότι είχε δανείσει χρήματα στον ενάγοντα, ωστόσο αρνήθηκε -όπως έκανε από την ημέρα που συνελήφθη- ότι ο τόκος με τον οποίο δάνεισε τον επιχειρηματία ήταν μεγαλύτερος από τα όρια που θέτει η νομοθεσία.
Η εξάρθρωση του κυκλώματος έγινε τον περασμένο Απρίλιο ύστερα από άριστα συντονισμένη επιχείρηση των ανδρών της αστυνομίας, μετά από καταγγελίες και μηνύσεις που είχαν γίνει εναντίον του 34χρονου και των συνεργών του από τον γνωστό επιχειρηματία. «Είμαι το πρώτο θύμα που κατέθεσε μήνυση για τοκογλυφία και εκβίαση εναντίον τους, τον Σεπτέμβριο του 2007» είχε αναφέρει τότε ο γνωστός επιχειρηματίας. Από τις 27 Απριλίου ο Σαμαβάρι και η 29χρονη σύζυγός του κρατούνται στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης, καθώς κρίθηκαν προφυλακιστέοι μαζί με άλλα δεκατρία άτομα που σε βάρος τους έχει σχηματιστεί ήδη δικογραφία για τοκογλυφία και εκβίαση κατ’ εξακολούθηση, για αρπαγή κατά συναυτουργία και κατά συρροή, για εγκληματική οργάνωση, κατοχή όπλων και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Η γνωριμία [το ιστορικό]
Σύμφωνα με τη δικογραφία, η περιπέτεια του 27χρονου Θεσσαλονικιού επιχειρηματία ξεκινά με τη γνωριμία του με τον Γουίλι ή Γκούλσεν Σαμαβάρι το 2007. Ο 34χρονος Ελληνο-ιρανός πριν γνωρίσει το υποψήφιο θύμα του είχε φροντίσει να μάθει τα πάντα για εκείνον και την οικογένειά του. Ο νεαρός είχε διατελέσει παλαιότερα μέλος διοίκησης αθλητικού συλλόγου και αυτό ήταν μια καλή αφορμή ώστε οι δύο άντρες να γνωριστούν, αφού ο Σαμαβάρι είχε σταθεί οικονομικά στην μπασκετική ομάδα του Ηρακλή.
Ανθρωποι, μάλιστα, που συνεργάζονταν με τον Σαμαβάρι είχαν φροντίσει να τον ενημερώσουν για τα περιουσιακά του στοιχεία καθώς και για την οικονομική άνεση της οικογένειάς του. Η διπλωματία και η συμπεριφορά του 34χρονου Ελληνο-ιρανού ήταν τέτοια που δεν άργησε να γίνει ένας από τους πιο στενούς φίλους του νεαρού. Με τη στάση του αυτή ο Σαμαβάρι κατάφερε να γίνει πολύ γρήγορα άτομο της εμπιστοσύνης του επιχειρηματία, ο οποίος, μη γνωρίζοντας τι τον περιμένει, σε μια δύσκολη προσωπική στιγμή τού ζήτησε να του δανείσει το ποσό των 22.000 ευρώ. «Ενα βράδυ μού δάνεισε 22.000 και με τη συνοδεία μπράβων μού πήρε δύο ακίνητα τεράστιας αξίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Υπέγραφε η γυναίκα του και τα λεφτά τα διαχειριζόταν αυτός» είχε εξομολογηθεί ο επιχειρηματίας.
«Σκότωσε» δύο ακίνητα-φιλέτα
Οι τόκοι, όμως, και οι ανύπαρκτες οφειλές που κατά καιρούς χρέωνε ο Σαμαβάρι τον επιχειρηματία δυσκόλεψαν τόσο πολύ τη ζωή του, που δεν ήξερε πλέον τι να κάνει για να σωθεί. Λίγους μήνες μετά την ημέρα που ο 27χρονος δανείστηκε για πρώτη φορά χρήματα από τον 34χρονο, υπό καθεστώς βίας και απειλών βρέθηκε να μεταβιβάζει με το «έτσι θέλω» στη γυναίκα του Σαμαβάρι ένα διαμέρισμα 170 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στον τρίτο όροφο οικοδομής σε πολύ κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης.
Η εμπορική αξία του ακινήτου έφτανε τα 400.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τη συμβολαιογραφική πράξη ο νεαρός φαίνεται να το «σκότωσε» για μόλις 120.000 ευρώ. Η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε ένα χρόνο αργότερα, όταν για μια προφορική σύμβαση δανείου της τάξεως των 35.000 ευρώ ο νεαρός έφτασε στο σημείο να χάσει ένα ακίνητο πραγματικής αξίας 500.000 ευρώ.
Για την ακρίβεια, ο επιχειρηματίας σύμφωνα με τη δικογραφία μεταβίβασε, υπό την απειλή ψυχολογικής και σωματικής βίας για την οφειλή αυτή, στη σύζυγο του Σαμαβάρι ένα ισόγειο κατάστημα 138 τ.μ. με υπόγειο 162 τ.μ. έναντι του ποσού των 28.000 ευρώ. Την ίδια χρονιά η αδερφή του νεαρού επιχειρηματία κατάφερε έναντι του ποσού των 170.000 ευρώ να αγοράσει από τον Σαμαβάρι το μαγαζί, ενώ εκείνος εξαπατώντας τα δύο αδέρφια πήρε με πονηρό τρόπο από τον 27χρονο επιπλέον 10.000 ευρώ. Εκτός όμως από τα ακίνητα, ο φερόμενος ως τοκογλύφος κατάφερε να αποσπάσει από τον επιχειρηματία και άλλα χρηματικά ποσά, καθώς και μία δίκυκλη μοτοσικλέτα αξίας 9.500 ευρώ.
«Τα ακίνητα έχουν αγοραστεί ξανά από την οικογένεια από το 2008. Σε αυτή τη φάση έχουν κερδηθεί τα ασφαλιστικά μέτρα, ενώ έχει κατατεθεί και αγωγή εναντίον των δραστών» αναφέρει στην «Espresso» άτομο από το οικογενειακό περιβάλλον του 27χρονου. «Ο επιχειρηματίας, που τότε ήταν μόλις 23 ετών, πέρασε δύσκολες στιγμές στα χέρια των κακοποιών. Την πρώτη φορά τον απήγαγαν επειδή τους απείλησε με μήνυση και τη δεύτερη επειδή την κατέθεσε, και τον βρήκαν μετά από έρευνες οι άνδρες της αστυνομίας».
Ο νεαρός επιχειρηματίας συνεχίζει πλέον τον δικαστικό του αγώνα, ενώ σκέφτεται να στραφεί και κατά των άλλων μελών της οργάνωσης. Το παράδειγμα του 27χρονου, μάλιστα, φαίνεται να ακολουθούν και άλλα θύματα του φερόμενου ως αρχηγού της σπείρας των εκβιαστών, που έχουν χάσει τεράστια χρηματικά ποσά και ακίνητα μεγάλης αξίας.
Ασκούσαν βία, απειλούσαν ζωές ο αετονύχης και οι μπράβοι του
Ψυχολογική και σωματική βία, απειλές για τη ζωή τους και τη ζωή των μελών της οικογένειάς τους βίωναν καθημερινά τα θύματα του 34χρουνου Ελληνο-ιρανού Γουίλι Σαμαβάρι. Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, αλλά και τις έρευνες των διωκτικών αρχών, ο φερόμενος ως αρχηγός της μεγαλύτερης σπείρας εκβιαστών και τοκογλύφων που έδρασε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είχε καταφέρει σε όσους είχαν κάνει το λάθος να δανειστούν χρήματα από εκείνον να μετατρέψει τη ζωή τους σε σωστή κόλαση. Γνωστοί επιχειρηματίες, καταστηματάρχες, αλλά και επιφανείς οικογένειες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα θύματα του Γουίλι Σαμαβάρι, που χωρίς να γνωρίζουν τις συνέπειες έπεφταν στα δίχτυα της αδίστακτης παρέας του 34χρονου. Ο τόκος που τους ζητούσε ο αρχηγός της συμμορίας ήταν της τάξης του 10% μηνιαίως, ενώ φρόντιζε με τεχνάσματα ώστε το αρχικό κεφάλαιο να μην ξεπληρώνεται ποτέ.
Η αρχή για τον εντοπισμό του και την αποκάλυψη της παράνομης δράσης του Γουίλι Σαμαβάρι και των συνεργατών του έγινε από τις αρχές μετά τη μήνυση του νεαρού επιχειρηματία που ανήκει σε μία από τις πιο γνωστές οικογένειες της συμπρωτεύουσας.
Οι άνδρες της αστυνομίας από τον Σεπτέμβριο του 2010 είχαν βάλει στο στόχαστρο τον εγκέφαλο του κυκλώματος, ενώ σε έρευνα που έγινε στο πολυτελές σπίτι του στην Πυλαία Θεσσαλονίκης βρέθηκαν όπλα, ιδιωτικά συμφωνητικά για χρήματα που είχε δανείσει, καθώς και μεγάλα χρηματικά ποσά. Η αρχή του νήματος βρέθηκε στο ημερολόγιο που κρατούσε και ενημέρωνε συνεχώς ο 34χρονος, τους κωδικούς του οποίου κατάφεραν να σπάσουν οι αστυνομικοί.
Μέσα σε αυτό καταγράφονταν τα ονόματα των δανειζομένων και τα ποσά που τους δόθηκαν με τόκο 10% τον μήνα. Από τα σαράντα τρία άτομα που βρέθηκαν χρεωμένα στον Γουίλι Σαμαβάρι, οι περισσότεροι ήταν επιχειρηματίες και έμποροι από τη Θεσσαλονίκη.
Οι δράστες απειλούσαν ακόμη και με χρήση βίας τα θύματά τους για να πάρουν πίσω τα χρήματα, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που τους απήγαγαν προκειμένου το κύκλωμα να ζητήσει λύτρα από τις οικογένειές τους. Τα κέρδη από τις παράνομες δραστηριότητες τα επένδυαν σε αγορά ακινήτων και αυτοκινήτων. Στην κατοχή του 34χρονου Σαμαβάρι και της 29χρονης συζύγου του βρέθηκαν έξι κατοικίες ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και δεκατέσσερα πολυτελή αυτοκίνητα - ο ίδιος κυκλοφορούσε με μια ολοκαίνουργια Lamborghini.
espressonews.gr