http://www.mrkteo.gr/

Παρασκευή

Πακιστάν - Φόβοι για πρόγραμμα εμβολιασμού που κατασκεύασε η CIA

cia1 Kαταδίκη 23 πρακτόρων της CIA
Μετά την απόφαση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Save the Children να απομακρύνει το προσωπικό της λόγω των απειλών που έλαβαν για τη ζωή τους, εντείνονται οι φόβοι ότι ένα ψεύτικο πρόγραμμα εμβολιασμού που κατασκεύασε η CIA
στο πλαίσιο της καταδίωξης του Οσάμα μπιν Λάντεν θέτει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Πακιστάν.


Οκτώ ξένοι που εργάζονταν στην οργάνωση αναγκάστηκαν να φύγουν στα τέλη Ιουλίου από το Πακιστάν ύστερα από προειδοποίηση που έλαβαν από αμερικανούς αξιωματούχους στο προξενείο του Πεσάβαρ. Άλλα δύο στελέχη μετακόμισαν σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων του Ισλαμαμπάντ.

Σύμφωνα με δυτικούς και πακιστανούς αξιωματούχους, υπάρχουν φόβοι ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν μπορεί να θέσουν στο στόχαστρο το προσωπικό της οργάνωσης λόγω των σχέσεων που φέρονται να έχουν με τον δρα Σακίλ Αφρίντι, τον πακιστανό γιατρό που εμπλέκεται στο υπόγειο πρόγραμμα εμβολιασμού της CIA.

Η CIA οργάνωσε αυτό το ψεύτικο πρόγραμμα στο Αμποταμπάντ, την πόλη όπου εντοπίστηκε ο μπιν Λάντεν, σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσει ότι ο αρχηγός της αλ-Κάιντα κρυβόταν εκεί.

Αμερικανοί πράκτορες στρατολόγησαν τον Αφρίντι για να διευθύνει αυτό το πρόγραμμα, που στόχο είχε να συλλεχθούν δείγματα DNA από όσους έμεναν στο σπίτι του μπιν Λάντεν.

Η Save the Children αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με το πρόγραμμα της CIA και καταγγέλλει ότι έχει πέσει θύμα καταστολής την οποία προκάλεσαν οι τακτικές της CIA.

«Ο Αφρίντι δεν εργάστηκε ποτέ για την οργάνωσή μας και οι δραστηριότητες που φέρεται να είχε δεν συνδέονται με μας. Δεν έχουμε καμιά σχέση με το πρόγραμμα εμβολιασμού στο Αμποταμπάντ», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης στο Λονδίνο.

Στην πραγματικότητα, γράφει η Γκάρντιαν, ο δρ. Αφρίντι έλαβε μέρος σε δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια τα οποία διαχειρίστηκε η Save the Children το 2008 και το 2010. Τα σεμινάρια αυτά ήταν ενταγμένα σε ένα πρόγραμμα παιδικής υγείας στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν, το οποίο χρηματοδοτούνταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι υποψίες της ISI (των μυστικών υπηρεσιών του Αφγανιστάν) τροφοδοτήθηκαν και από τον ίδιο τον Αφρίντι, ο οποίος είπε στη γυναίκα του ότι εργαζόταν για τη Save the Children, ενώ στην πραγματικότητα διαχειριζόταν το πρόγραμμα εμβολιασμού της CIA.

Εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέφεραν ότι η επιπόλαιη χρήση του ανθρωπιστικού έργου ως προκαλύμματος για τη δράση της CIA θέτει σε κίνδυνο προγράμματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τη βοήθεια των φτωχών του Πακιστάν.

Η Save the Children έχει 2.000 εργαζόμενους στο Πακιστάν και βοήθησε 7 εκατομμύρια ανθρώπους το 2010.
Μετά τις προειδοποιήσεις που απευθύνθηκαν από τους Αμερικανούς στα τέλη Ιουλίου, οι δραστηριότητες αυτές διακόπηκαν ή σταμάτησαν τελείως και το προσωπικό απομακρύνθηκε από ευαίσθητες περιοχές όπως η κοιλάδα Σουάτ.

Οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες έμαθαν για το μυστικό σχέδιο εμβολιασμού της CIA μετά τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν, στις 2 Μαΐου. Αμέσως μετά, προσπάθησαν να καταλάβουν πώς είχε δράσει η CIA στο Αμποταμπάντ και κατά πόσον είχαν συνεργαστεί μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Τρεις εβδομάδες αργότερα, ο Αφρίντι συνελήφθη έξω από το Πεσάβαρ, ενώ άρχισε εξονυχιστική έρευνα στις δραστηριότητες των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Από τότε, οι τελευταίες καταγγέλλουν ότι σημειώνονται καθυστερήσεις τόσο στη χορήγηση βίζας όσο και στην αποστολή προϊόντων.

Η InterAction, μια συμμαχία 190 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, ζήτησε από τη CIA να σταματήσει να χρησιμοποιεί το ανθρωπιστικό έργο ως προκάλυμμα για τις επιχειρήσεις της.
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement