http://www.mrkteo.gr/

Παρασκευή

Νέα δεδομένα από την επίσκεψη Ερντογάν στα Σκόπια


Ο Ερντογάν για επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια 

Διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιεί από σήμερα, ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αύριο, Παρασκευή, ο κ. Ερντογάν θα συμμετέχει στην επίσημη τελετή αποφοίτων πρώτης γενιάς από το τουρκικό πανεπιστήμιο των Βαλκανίων που βρίσκεται στα Σκόπια.
Επίσης, θα συμμετάσχει στην πανηγυρική εκδήλωση του πολύχρωμου τζαμιού στο Τέτοβο και στα εγκαίνια της θρησκευτικής σχολής Hafiz που λειτουργεί μέσα στο τζαμί και χρηματοδοτήθηκε από το κόμμα του Ερντογάν, δηλαδή από τον μέντορά του και πολυεκατομμυριούχο Γκιουλέν.
Εν συνεχεία, ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολας Γκρουέφσκι και άλλους εκπροσώπους κομμάτων ιδιαίτερα όμως με την ηγεσία των Αλβανών.
Τον τούρκο πρωθυπουργό συνοδεύει ομάδα επιχειρηματιών, οι οποίοι και θα υπογράψουν οικονομικές , στρατιωτικές και αμυντικές συμφωνίες.
Με την επίσκεψη αυτή, ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι η Τουρκία ελέγχει τα Σκόπια και γενικότερα τον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων.
Τουρκικές επενδύσεις
Αξίζει να σημειωθεί το νέο κτίριο του αεροδρόμιου των Σκοπίων το κατασκευάζει η τουρκική εταιρεία TAV η οποία όμως έχει αναλάβει και τη διαχείριση όλου του αεροδρομίου.
Η εταιρεία δώρισε έναν ακόμα άγαλμα τον έφιππο Αλέξανδρο στο αεροδρόμιο το οποίο φυσικά ονόμασε «Μέγας Αλέξανδρος».
Οι Σκοπιανοί ευγνωμονούν τον Ερντογάν γιατί πριν από λίγους μήνες η τουρκική εταιρεία «Ulak Ambalaj» εγκαινίασε ένα καταστραμμένο εργοστάσιο στο Berovo επενδύοντας 1,5 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας δεκάδες νέες θέσεις εργασίας.
Μάλιστα ο ίδιος επιχειρηματίας που επένδυσε στη περιοχή Ναζμίν Ούλακ ενδιαφέρεται να διεισδύσει στο χώρο των ΜΜΕ και ιδιαίτερα στη τηλεόραση.
Ο Τούρκος Πρέσβης στα Σκόπια Gurol Sokmensuer τόνισε ότι : «Οι τουρκικές επενδύσεις είχαν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, επειδή οι Τούρκοι επενδυτές έχουν πίστη στη Μακεδονία και επιθυμούν να επενδύσουν εδώ».
Οι Τούρκοι έκτος όλων των άλλων κατασκεύασαν και το ευρωπαϊκό νοσοκομείο Eye, ενώ επιχειρούν να εισέλθουν δυναμικά στο τομέα της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού.
Το σχέδιο του Ερντογάν είναι να καταφέρει μέσα από τους Τούρκους επιχειρηματίες να διεισδύσει περισσότερο οικονομικά στη χώρα προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο στο πρωτογενή τομέα της παραγωγής , τις τηλεπικοινωνίες , τα ΜΜΕ, τη στρατιωτική εκπαίδευση και την εξάπλωση του νέο-οθωμανισμού
Η διείσδυση
Τα τζαμιά ξεφυτρώνουν ως «μανιτάρια» το ένα μετά το άλλο σε όλη την επικράτεια.
Αυτό που τονίζεται είναι ότι όσοι περισσότεροι Σκοπιανοί ασπάζονται το Ισλάμ, τόσο μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη θα έχουν από τις χώρες που απαρτίζουν την Ισλαμική Συνδιάσκεψη.
Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Σκοπιανοί επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να μετάσχουν στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση μέρους του λιμανιού της Θεσσαλονίκης το οποίο θα ανακοινωθεί μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πίσω από τους Σκοπιανούς επιχειρηματίες κρύβονται τουρκικά κεφάλαια.
Η ελληνική παρουσία είναι σημαντική στη περιοχή γιατί τα τελευταία δύο χρόνια έχουν επενδυθεί ελληνικά κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες καταλαμβάνουν το 1/3 της τραπεζικής αγοράς, ενώ το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας εξαρτάται από Έλληνες εργοδότες.
Η επίθεση των Τούρκων επιχειρηματιών έχει στόχο τη συρρίκνωση των ελληνικών επιχειρήσεων καθώς επίσης και τη στρατιωτική ενίσχυση της ΠΓΔΜ.
Αυτό που κυκλοφορούσε ευρέως παλαιότερα ότι : «Εάν πετάξουν δυο ελληνικά F 16 θα έχουν καταλάβει τα Σκόπια», μάλλον είναι παρελθόν.
Συστηματικά και με στρατηγική κτίζεται η τουρκική επεκτατική πολιτική στα βόρεια σύνορα μας που εάν δεν αφυπνισθούμε σε λίγα χρόνια θα καταστούν απειλή για τη χώρα μας.
Το ταξίδι του Ερντογάν έρχεται να τονώσει και να στηρίξει όλη αυτή την επεκτατική πολιτική.
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement