Μείωση του ΦΠΑ που θα συνδυαστεί με μεγάλες περικοπές στις φοροαπαλλαγές και αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα ανακοινωθεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του “Πρώτου Θέματος” η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του υψηλού ΦΠΑ (23%) ως και στο 19%, υπό το βάρος της ύφεσης, των κοινωνικών αντιδράσεων και των ελλειμμάτων.Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει όπως αναφέρεται και να διατηρήσει στον μειωμένο συντελεστή στο 13% ή και να τον μειώσει ακόμη και στο 10%. Σε μία τέτοια περίπτωση, αντί να επιστρέψει ο κλάδος της εστίασης στον χαμηλό ίσως πέσει ακόμη περισσότερο, πράγμα που θα αποτελέσει πολυ καλή είδηση για την αγορά.
Ως αντίβαρο – καθώς για κάθε μείωση η τρόικα απαιτεί αντισταθμιστικά μέτρα – θα καταργηθεί ο πολύ χαμηλός συντελεστής του 6,5% που ισχύει και στον τουριστικό κλάδο, αλλά και οι μειωμένοι συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.
Ως προς τις επιχειρήσεις, εξετάζεται μείωση του φόρου από 20% στο 15%, πράγμα που θα είναι μία τεράστια βελτίωση από το 45% που τον είχε πάει ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Αυτό το μέτρο ωστόσο αναμένεται να συνοδευτεί με κατάργηση σωρείας φοροαπαλλαγών, μετά και διαβούλευση με φορείς της αγοράς. Στη διαπραγμάτευση μπαίνει και η κατάργηση του Κώδικα βιβλίων και στοιχείων που ακόμη εκκρεμεί.
Στο τραπέζι βρίσκεται και πάλι η αύξηση του αφορολόγητου των φυσικών προσώπων, στο οποίο έπεσε “μαχαίρι” κατά 50% όταν πήγε από το 12.000 για τον άγαμο στις 8.000 ευρώ.
Στην περίπτωση αυτή θα κοπούν και σειρά φοροαπαλλαγών όπως για ενοίκια, δαπάνες υγείας και ασφάλιστρα ζωής. Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι φοροαπαλλαγές για κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές και μεταβιβάσεις ακινήτων που υπολογίζεται ότι κοστίζουν στον προϋπολογισμό πάν ωπό ένα δισ. ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, διάφορα σενάρια εξετάζονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το 70% των οποίων δηλώνει εισόδημα από 8.000 ευρώ και άνω. Αν καταργηθεί γι' αυτούς το αφορολόγητο, θα πληρώσουν 800 ευρώ "καπέλο" για εισόδημα από 8.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ που θα πλήρωναν από το 2012 οι επαγγελματίες.
Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης, μείωση ή και κατάργηση προστίμων για συγκεκριμένες φορολογικές παραβάσεις, είσπραξη του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο καθως οι ταμειακές θα είναι συνδεδεμένες με το Taxisnet, νέα αύξηση στις αντικειμενικές αξίες και επαναφορά αντικειμενικών κριτηρίων για επιχειρήσεις και επαγγγελματίες.
Παράλληλα, κερδίζει έδαφος η ιδέα να επιβληθεί ξανά χαρτόσημο 2,4% στα ενοίκια κατοικιών, που το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί να αποδώσει άμεσα ως 250 εκ. ευρώ.
Θεωρείται “σίγουρος” φόρος στην παρούσα συγκυρία που έχουν παγώσει οι αγοραπωλησιές στο χώρο των ακινήτων και το κράτος δεν εισπράττει φόρους από τις συναλλαγές.
Από αύριο ξεκινάει η αποστολή του πολυεκκαθαριστικού
Το ενιαίο πολυεκκαθαριστικό αναμένεται να φθάσει μέσα στον Σεπτέμβριο σε περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενους και θα αφορά την πληρωμή πέντε εκ των φόρων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα το ενιαίο πολυεκκαθαριστικό θα αφορά:- Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που θα πληρώσουν όσοι έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και θα υπολογιστεί με συντελεστές από 1% έως 4%.
- Το τέλος επιτηδεύματος των 300 ευρώ που θα βαρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ενεργοποιήσει βιβλία και στοιχεία.
- Την έκτακτη εισφορά που θα πληρώσουν όσοι έχουν Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 1.929 κυβικών και ηλικίας έως 10 ετών.
- Την έκτακτη εισφορά που θα πληρώσουν όσοι έχουν σκάφη αναψυχής άνω των 6 μέτρων, καθώς και αεροσκάφη
- Την έκτακτη εισφορά για όσους δηλώνουν ότι έχουν πισίνα.
Όσοι λάβουν το εκκαθαριστικό θα μπορούν να πληρώσουν το ποσό σε έως έξι δόσεις, αλλά καμία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 300 ευρώ με εξαίρεση την τελευταία. Έτσι παρά το γεγονός ότι είναι έξι δόσεις μπορεί πολλοί υποχρεωτικά να κληθούν να πληρώσουν τις εισφορές σε δύο ή τρεις δόσεις.
Βέβαια εάν πληρώσει κάποιος εφάπαξ θα έχει έκπτωση 5%. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι πως σε ορισμένους που θα έρθει το ενιαίο πολυεκκαθαριστικό, η εφορία τους χρωστάει ακόμα λεφτά μέσω της επιστροφής φόρου.