- Θα συνεχιστεί την Πέμπτη το μεσημέρι η συνάντηση της τρόικας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο
- Η τρόικα μετά τις κίτρινες κάρτες ζητάει μέχρι και απολύσεις
- Η έκθεση αποκαλύπτει ότι όποιες θετικές αποφάσεις αντισταθμίζονται από τα αρνητικά
- Αποκαλύπτεται επίσης ότι το έλλειμμα έχει ξεφύγει το επτάμηνο σημαντικά από τους στόχους
Τρομερές πιέσεις για εκ νέου δραστική περικοπών των δημοσίων δαπανών και νέα μέτρα, όπως απολύσεις ακόμα και στο δημόσιο φαίνεται πως δέχθηκε ο υπουργός Οικονομίας, Ευάγγελος Βενιζέλος από τους ελεγκτές της τρόικας στη συνάντηση που είχαν. Μάλιστα, ήταν τέτοιες οι πιέσεις και τόσο σκληρές οι διαπραγματεύσεις που η συνάντησή τους διεκόπη και αναμένεται να συνεχιστεί το μεσημέρι της Πέμπτης.
Οι εκπρόσωπο της τρόικας πίεσαν για άλλη μία φορά να προχωρήσουν τάχιστα οι μεταρρυθμίσεις και όχι να μείνουν στα χαρτιά κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ενιαίο μισθολόγιο σε δημόσιο αλλά και σε ΔΕΚΟ, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και σε άμεσες αποκρατικοποιήσεις
Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα επαφές τους οι εκπρόσωποι της τρόικας είναι ιδιαίτερα πιεστικοί κυρίως στο μέτωπο των εσόδων, που στο επτάμηνο καταγράφεται υστέρηση 6,4%, αλλά και στην καθυστέρηση στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η δεύτερη κίτρινη κάρτα και έντονος προβληματισμός στην τρόικα προκύπτει από το γεγονός της υπέρβασης των δαπανών που αυξήθηκαν κατά 7,3% στο επτάμηνο κυρίως λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία.
Η τρόικα επίσης υποστηρίζει ότι έχει καθυστερήσει σημαντικά η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, αλλά και στις συγχωνεύσεις και τα λουκέτα σε οργανισμούς του δημοσίου, ενώ θεωρούν πως και η εργασιακή εφεδρεία κινδυνεύσει να μείνει στα χαρτιά και ζητούν σαφή χρονοδιαγράμματα.
Δυσαρέσκεια στην τρόικα υπάρχει και για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων καθώς πιστεύουν πως στην πραγματικότητα δεν εφαρμόζεται ο κανόνας πως για κάθε 10 αποχωρήσεις θα γίνεται μόλις μία πρόσληψη.
Παράλληλα, οι ελεγκτές πιέζουν και προς την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, καθώς όπως τονίζουν ο θεσμός των επιχειρησιακών συμβάσεων έχει μείνει μόνο στα χαρτιά, αλλά η κατάργηση των κλαδικών είναι η μοναδική λύση, προκειμένου να μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.
Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων εμμένουν στον στόχο για έσοδα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και άλλα 3,3 δισ έως το τέλος του χρόνου.
Και ενώ οι πιέσεις της τρόικας συνεχίζονται, όλα τα μέτρα, όλες οι αποφάσεις και όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού φαίνεται πως καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων, καθώς όπως επιβεβαιώνεται από το μηνιαίο δημοσιονομικό δελτίο που εξέδωσε για τον Αύγουστο το γραφείο του προϋπολογισμού του κράτους, η δυναμική του χρέους είναι πλέον εκτός ελέγχου.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση η μεγάλη αύξηση του χρέους, το υψηλό έλλειμμα το οποίο μάλιστα στο επτάμηνο έχει ήδη υπερβεί κατά πολύ τον ετήσιο στόχο, σε συνδυασμό με την βαθύτατη ύφεση, έχουν ενισχύσει στο έπακρο τη δυναμική του χρέους, για το οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά πως πλέον είναι εκτός ελέγχου.
Παράλληλα, αναφέρεται πως όλες αυτές οι δυσμενείς εξελίξεις αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Σε πιο απλή γλώσσα όλες αυτές οι αποφάσεις της Συνόδου για τις οποίες πανηγύριζε η ελληνική κυβέρνηση πέφτουν στον γκρεμό, καθώς πλέον φαίνεται πως δεν κατάφεραν να σταματήσουν την ξέφρενη κούρσα του χρέους.