http://www.mrkteo.gr/

Τρίτη

Ομόλογα αξίας 22 δισ. ευρώ αγόρασε η ΕΚΤ για να σώσει Ισπανία Ιταλία

Κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης αξίας 22 δισ. ευρώ επαναγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας.


Με 22 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια εβδομάδα, οι εν λόγω επαναγορές αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη επιχείρηση του τύπου αυτού σε περίοδο μιας εβδομάδας της ΕΚΤ από το Μάιο του 2010, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα αυτό, μεσούσης της κρίσης της ελληνικής οικονομίας.
Το προηγούμενο ποσό ρεκόρ είχε καταγραφεί κατά την πρώτη εβδομάδα χρήσης του προγράμματος και ανερχόταν σε 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μετά η ΕΚΤ ουδέποτε ξεπέρασε το ποσό αυτό για επαναγορές σε χρονική περίοδο μιας εβδομάδας.
Το συγκεντρωθέν ποσό από τα ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού ανέρχεται στο εξής σε 96 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 74 δισεκατομμυρίων ευρώ που ήταν προηγουμένως.
Η ΕΚΤ αποφάσισε στις αρχές Αυγούστου να αρχίσει εκ νέου την επαναγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά για να υποστηρίξει την Ιταλία και την Ισπανία που βρίσκονται το στόχαστρο των χρηματαγορών.
Η τράπεζα που σκοπεύει να συνεχίσει το πρόγραμμα αυτό την προσεχή εβδομάδα σύμφωνα με ανακοίνωσή της, ουδέποτε δίνει λεπτομέρειες για τις επαναγορές της.
Ωστόσο οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η ΕΚΤ πρέπει να προχώρησε στη μαζική επαναγορά ιταλικών και ισπανικών ομολόγων.





Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement