http://www.mrkteo.gr/

Πέμπτη

Prathmesh Dave[αναλυτής της Nomura]... «Μεταξύ των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, η ATEBank είναι η μοναδική που ευρέως αναμένεται να αποτύχει...επιφυλάσσομαι να σχολιάσω για τις υπόλοιπες επτά» !

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, ωστόσο στην πλειονότητά τους αναμένεται να περάσουν τα ευρωπαϊκά stress-test, εκτός από την ATEBank για την οποία υπάρχουν αμφιβολίες, σύμφωνα με όσα εκτιμούν αναλυτές στο Dow Jones Newswires.


Οι έξι από τις επτά ελληνικές τράπεζες έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 άνω του ορίου του 5%, όμως η βασική ανησυχία είναι η έκθεσή τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, σημειώνει το Dow Jones Newswires, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής τον περασμένο μήνα να συμπεριλάβει το στοιχεία της πιθανότητας κρατικής χρεοκοπίας στα τεστ.

Ωστόσο και παρά την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, αναλυτές και traders εκτιμούν ότι η κρατική τράπεζα ATEBank είναι η μοναδική που ενδέχεται να αποτύχει, παρά την ΑΜΚ ύψους 1,26 δισ. ευρώ.


«Η αίσθησή μου είναι ότι τα stress test θα είναι και πάλι», εκτιμά ο αναλυτής της Nomura, Prathmesh Dave. «Όμως μεταξύ των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, η ATEBank είναι η μοναδική που ευρέως αναμένεται να αποτύχει και θα συμφωνήσω –επιφυλάσσομαι να σχολιάσω για τις υπόλοιπες επτά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Dow, η αναθεώρηση των όρων των stress test από την Ευρωπαϊκής Τραπεζική Αρχή, συνεπάγεται ότι οι τράπεζες θα πρέπει πλέον να συνυπολογίσουν την πιθανότητα απωλειών, από κρατικά ομόλογα που κατέχουν, στα μοντέλα τους για το πόσο θα έχαναν στα «δυσμενή σενάρια» που έχει θέσει η EBA για τα τεστ.

«Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει τα περισσότερα κρατικά ομόλογα, όμως έχει το μεγαλύτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας», σημειώνουν αναλυτές.

Σύμφωνα με τον Dave της Nomura, η ΕΤΕ έχει 19,5 δισ. ευρώ σε υφιστάμενα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, τα 5,5 δισ. ευρώ από αυτά αφορούν μία συμφωνία ανταλλαγής με την κυβέρνηση που ίσως αντιμετωπιστεί ξεχωριστά.

Η Alpha Bank έχει μικρότερη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα αλλά και χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, πρόσθεσε ο Dave.


πηγή: capital.gr 
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement