http://www.mrkteo.gr/

Κυριακή

Το τελικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αναδιάταξη των μονάδων υγείας στη Βόρεια Ελλάδα

Ενδεκα αυτόνομα νοσοκομεία, εκ των οποίων τα δύο θα συνεργάζονται ταυτόχρονα και με άλλα, και 22 νοσοκομεία με κοινή διοίκηση προβλέπει για τη Βόρεια Ελλάδα το τελικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αναδιάταξη των μονάδων υγείας που παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Επιπλέον, για τα νοσοκομεία που ανήκουν στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας προβλέπει συνολικά 3.970 οργανικές κλίνες (θα κλείσουν 1.298 κρεβάτια), εννέα διοικητές και επτά αναπληρωτές διοικητές, ενώ για τα νοσοκομεία που ανήκουν στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης προβλέπει συνολικά οργανικές 4.880 κλίνες (θα κλείσουν 960 κρεβάτια), δώδεκα διοικητές και πέντε αναπληρωτές διοικητές.

 

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Υγείας, αυτόνομα παραμένουν τα νοσοκομεία “Παπαγεωργίου” με 710 οργανικές κλίνες, “Θεαγένειο” με 330 κλίνες, Χαλκιδικής με 180 κλίνες, Φλώρινας με 110 κλίνες, Καστοριάς με 120 κλίνες, Σερρών με 360 κλίνες, Καβάλας με 420 κλίνες, Δράμας με 250 κλίνες και Ξάνθης με 210 κλίνες.
 

Κοινή διοίκηση θα έχουν το νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ” με το νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων με σύνολο 710 κλίνες (700 και 10 αντίστοιχα), το “Ιπποκράτειο” με το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων με συνολικά 810 κλίνες (800 και 10 αντίστοιχα), ο “Άγιος Παύλος” με το “Παναγία” με 400 κλίνες (250 και 150 αντίστοιχα), το νοσοκομείο “Παπανικολάου” με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με συνολικά 1.000 κλίνες (600 και 400 αντίστοιχα) και τα νοσοκομεία “Γ. Γεννηματάς” και “Άγιος Δημήτριος” με 450 κλίνες (280 και 170 αντίστοιχα).
Συνδιοίκηση θα έχουν, επίσης, το νοσοκομείο Κιλκίς με το νοσοκομείο Γουμένισσας με 230 κλίνες (190 και 40 αντίστοιχα), το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης με το νοσοκομείο Διδυμοτείχου με συνολικά 710 κλίνες (590 και 120 αντίστοιχα), το νοσοκομείο Μαμάτσειο Κοζάνης με το νοσοκομείο Μποδοσάκειο της Πτολεμαΐδας με συνολικά 400 κλίνες (200 έκαστο), τα νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας με συνολικά 330 κλίνες (210 και 120 αντίστοιχα), τα νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών με συνολικά 350 κλίνες(175 και 175) και τα νοσοκομεία Κατερίνης και Ψυχιατρικό Πέτρας Ολύμπου με συνολικά 400 κλίνες(από 200 έκαστο).
 

Τα νοσοκομεία που παραμένουν αυτόνομα, αλλά θα συνεργάζονται και με άλλα, είναι το νοσοκομείο των Γρεβενών, που θα συνεργάζεται με το νοσοκομείο Καστοριάς, και το νοσοκομείο Σισμανόγλειο της Κομοτηνής, που θα συνεργάζεται με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Οι συνδιοικήσεις πανελλαδικά
 

Σε πανελλαδικό επίπεδο, το τελικό σχέδιο των συγχωνεύσεων που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος προβλέπει 82 κύρια νοσοκομεία και 42 με συνδιοίκηση. Ειδικότερα, οι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές από 175 γίνονται 144 και οι διοικητές από 131 μειώνονται σε 77.
 

Οι διοικητές που θα διοικούν δύο ή περισσότερα νοσοκομεία θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, καθώς και να προχωρούν σε κοινές προμήθειες υγειονομικού υλικού.
 

Επίσης, προβλέπεται μείωση των κλινών κατά 11.058 (από 46.873 μειώνονται σε 35.8715), καθώς και έξι επιστημονικές συνεργασίες, συγκεκριμένα του Ωνάσειου με το Αττικό, του νοσοκομείου Ρόδου με αυτό της Λέρου, του Τζάνειου με το Μεταξά, του νοσοκομείου Γρεβενών με αυτό της Καστοριάς, του Σισμανόγλειου της Κομοτηνής με το πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης και του Παίδων Καραμανδάνειο με το πανεπιστημιακό της Πάτρας.
 

Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν λεπτομερών και οι συνενώσεις κλινικών στα νοσοκομεία.  Όπως εξήγησε, ο ίδιος προσδοκά να μειωθούν περισσότερο οι κλίνες στις νέες δομές, οι οποίες θα είναι πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές. 

Επίσης, θα γίνουν γνωστές και οι οκτώ δομές που αλλάζουν χρήση.
 

“Πρόκειται για μια σημαντική εργασία που φτάνει στο τέλος της, και παρότι μπορεί να έχουν γίνει κάποια λάθη, το σημαντικό που μένει είναι ότι επιτέλους το σύστημα υγείας θα μπορεί να μετράται”, δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.
 

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η εξοικονόμηση 150.000.000 ευρώ έως το 2015 και σε πρώτη φάση, δηλαδή εντός του 2011, η εξοικονόμηση 75.000.000 ευρώ.


“Στατιστικές αλχημείες” καταγγέλλουν οι γιατροί

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας δήλωσε ότι με δεδομένη την κατά 30% αύξηση της προσέλευσης των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία είναι επιβεβλημένο να ανοίξουν αμέσως όλα τα νοσηλευτικά κρεβάτια που παραμένουν κλειστά εξαιτίας δραματικών ελλείψεων προσωπικού. Αντιθέτως ο κ. Λοβέρδος, υπακούοντας τυφλά στις εντολές της τρόικας, ανακοίνωσε το κλείσιμο 11.000 κρεβατιών με βάση παραποιημένα στοιχεία και στατιστικές αλχημείες.
 

“Ως γνωστόν, βάσει του ΠΔ 87/86, το κλείσιμο νοσοκομειακών κρεβατιών συνεπάγεται ευρείας κλίμακας απολύσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Εντέλει τα προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη από το εγχείρημα των συγχωνεύσεων θα είναι επουσιώδη και ασήμαντα μπροστά στις βαρύτατες επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην εξυπηρέτηση των πολιτών”, τόνισε ο κ. Βαρνάβας και πρόσθεσε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί πιστεύουν ότι αυτό που απαιτείται στη σημερινή περίοδο έκρηξης της φτώχειας είναι η υγειονομική θωράκιση της χώρας και η ποιοτική ολοκλήρωση του εθνικού συστήματος υγείας με δωρεάν, καθολικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας. 

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί συγκροτούν μέτωπο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, προκειμένου να ακυρώσουν στην πράξη τις ολέθριες επιπτώσεις των κυβερνητικών σχεδιασμών.


πηγή: Εφ.Μακεδονία  

Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement