http://www.mrkteo.gr/

Δευτέρα

Κατεδάφιση 22 πολυτελών κατοικιών στην παραθαλάσσια περιοχή Σταυρονικήτα Χαλκιδικής

Πράσινο φως για την κατεδάφιση πολυτελών κατοικιών στη Χαλκιδική
Tην κατεδάφιση 22 πολυτελών κατοικιών στην παραθαλάσσια περιοχή Σταυρονικήτα Χαλκιδικής σηματοδοτεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας,
που απέρριψε τις προσφυγές των ιδιοκτητών με τις οποίες διεκδικούσαν την ανατροπή παλαιότερων δυσμενών γι΄ αυτούς δικαστικών αποφάσεων.

Η απόρριψη των αιτήσεων τριτανακοπής συνεπάγεται την κατεδάφιση των 22κατοικιών , καθώς, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο οι οικοδομικές άδειες κρίθηκαν οριστικά και αμετάκλητα παράνομες.

Η δικαστική διαδρομή της υπόθεσης είναι πολύχρονη. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων από τη Θεσσαλονίκη και ο εκπρόσωπος της Κοινότητας Νέας Φώκαιας ζητώντας να ακυρωθούν οι οικοδομικές άδειες με βάση τις οποίες η εταιρεία «Σάνη» προχώρησε στην ανέγερση του πολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών.

Το ΣτΕ ακύρωσε τις επίμαχες οικοδομικές άδειες και στη συνέχεια προσέφυγαν στη δικαιοσύνη οι ιδιοκτήτες των κατοικιών επιδιώκοντας να ανακόψουν το αποτέλεσμα των αποφάσεων . Τώρα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τρεις αποφάσεις της απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των ιδιοκτητών κρίνοντας ότι:

*Η οικοπεδοποίηση για οικιστικούς σκοπούς ιδιωτικών ή δημοσίων δασών απαγορεύεται από το Σύνταγμα.
*Η ακύρωση των οικοδομικών αδειών δεν συνεπάγεται επέμβαση στο δικαίωμα της περιουσίας των ιδιοκτητών.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι οι ανώτατοι δικαστές επισημαίνουν ότι οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν αποζημίωση από τη Διοίκηση , οι εκπρόσωποι της οποίας του δημιούργησαν τη δικαιολογημένη πεποίθηση ότι οι οικοδομικές άδειες ήταν νόμιμες.
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement