Σκοπός της επίσκεψής του είναι η παρουσίαση στη χώρα μας του έργου «Casanova: Έρωτες και Ίντρικες στην Βενετία» που σκηνοθέτησε και φιλοτέχνησε τα κουστούμια. Πρόκειται για την μουσική κωμωδία του Ντανιέλ Μαρτίνι (Daniele Martini), που θα παρουσιαστεί το βράδυ της Δευτέρας στην Εθνική Λυρική Σκηνή.
Η παράσταση είναι φιλανθρωπικό χαρακτήρα και διοργανώνεται από την οργάνωση «Ελληνική Δράση Αφρικής» σε συνεργασία με το Προξενείο Ακτής Ελεφαντοστού.
Γεννημένος στην Ιταλία τον Ιούλιο του 1922, ο Pierre Cardin, γάλλος στην καταγωγή παραμένει στην Ιταλία μέχρι το 1945, και στη συνέχεια εγκαθίσταται στο Παρίσι.
Το έργο και η καλλιτεχνική προσφορά του τον καθιερώνουν στο διεθνές προσκήνιο ως έναν από τους μεγαλύτερους δημιουργούς μόδας.
Ωστόσο το δημιουργικό του πάθος και το πρωτοποριακό του πνεύμα δεν περιορίστηκαν αποκλειστικά και μόνο στον χώρο της μόδας, αλλά βρήκαν γόνιμο πεδίο έκφρασης και στον ευρύτερο χώρο του σχεδιασμού και της σύγχρονης τέχνης.
Πρόκειται για μια πτυχή του έργου και της προσφοράς του που πιθανόν να είναι σχετικά άγνωστη. Η παράσταση αποτελεί μέρος της ζωής του Cardin, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αγοράσει το Pallazo που φέρεται να έζησε ο ίδιος ο Καζανόβα στη Βενετία.
«Πρόκειται για μία διεθνή παραγωγή, που έχει θέμα την ιστορία του Καζανόβα. Η ιστορία μεταφέρεται στην Βενετία που είναι η γενέτειρά μου και η πόλη που λατρεύω» είπε ο Γάλλος σχεδιαστής. Χαρακτήρισε πάντως και την Αθήνα, αγαπημένη του πόλη και δήλωσε ότι διατηρεί φιλικές σχέσεις, με Έλληνες.
«Βασικό μου επάγγελμα είναι η μόδα. Θα ήθελα, όμως, μέσα από αυτήν την παραγωγή να εκφραστώ με έναν πιο δημιουργικό και παραστατικό τρόπο. Το "Καζανόβα" είναι μία ιδιαίτερη παράσταση, η οποία ενώνει τις κουλτούρες της Γαλλίας και της Ιταλίας. Είχα μία τεράστια καριέρα και πέτυχα πολλά πράγματα, πάντα όμως είχα στο μυαλό μου την κοινωνική πτυχή της μόδας, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική. Η μόδα αναπαριστά την καλλιέργεια, την πενία ή τον πλούτο. Ένας εργάτης, με έναν καλλιτέχνη, διαφέρουν ενδυματολογικά. Η μόδα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, αλλά και μία ανάγκη. Οι επιλογές που κάνουμε σε ότι αφορά το ντύσιμο, είναι και αυτές που πολλές φορές προσδιορίζουν και την εθνικότητά μας.
Για το θέατρο, ανέφερε πως ήθελε πάντα να γίνει ηθοποιός και χορευτής. Σήμερα αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να μεταδίδει μηνύματα μέσα από θεατρικές παραστάσεις που επιμελείται ενώ ο ίδιο έχει επιμεληθεί 400 περίπου παραγωγές στην Γαλλία, και 100 παραγωγές στο εξωτερικό.
«Βέβαια, ως πρεσβευτής Καλής θελήσεως της UNESCO, ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο, από την Κίνα, τη Ρωσία και την Κεντρική Ευρώπη, έως την Αφρική, την Βραζιλία και την Χιλή. Στόχος μου είναι να προωθώ τον πολιτισμό, το θέατρο και την τέχνη, να γνωρίζω τις διαφορετικές αντιλήψεις. Είμαι άνθρωπος της περιπέτειας αλλά κυρίως είμαι άνθρωπος της τέχνης και το σημαντικό σε αυτήν είναι να κάνουμε πρωτότυπα πράγματα».
«Είναι πολύ δύσκολο να αφήσεις το δικό σου στίγμα, ως καλλιτέχνης, και δημιουργός. "Πιστεύω πολύ σε αυτήν την αποστολή μου, του δημιουργού, γι' αυτό και προσπαθούσα να είμαι πρωτοποριακός, σε όλη την διάρκεια της καριέρας μου» ανέφερε ο Πιέρ Καρντέν. Άλλωστε ήταν εκείνος που πρώτος παρουσίασε το ένδυμα του διαστήματος ως ενδυματολογική πρόταση.
Αναφερόμενος στα μελλοντικά του σχέδια, είπε πως σε δεκαπέντε μέρες θα παρουσιάσει μία καινούρια κολεξιόν, ενώ τον Ιούνιο θα ανεβάσει στο Κρεμλίνο, την παράσταση "Καζανόβα".
Σκοπός της εκδήλωσης, είναι η στήριξη του έργου που επιτελεί η “Ελληνική Δράση Αφρικής”. Τα έσοδα της θα διατεθούν αφενός για την αγορά αντιρετροϊκών φαρμάκων για τα 450 παιδιά που φιλοξενούνται στο ορφανοτροφείο ΕΛΛΑΣ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, οι γονείς των οποίων πέθαναν από AIDS και τα ίδια είναι φορείς της νόσου, και αφετέρου για την αποπεράτωση των έργων του σχολείου ΕΛΛΑΣ- ΔΙΣΤΟΜΟ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ στο Τιμπουκτού στο Μάλι, όπου τα παιδιά μαθαίνουν ελληνικά.