http://www.mrkteo.gr/

Τρίτη

Υβδριδικά netbook-tablets - το επόμενο βήμα στο computing ;



Με την κατηγορία των tablet PCs να γνωρίζει άνθιση και να περνάει στα χέρια ολοένα και περισσότερων καταναλωτών, άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια και όλοι οι περιορισμοί και τα μειονεκτήματα που τα συνοδεύουν.


Ένα βασικό μειονέκτημα είναι η μειωμένη (αν όχι εξαφανισμένη) λειτουργικότητα σε ό,τι αφορά τις κλασικές εφαρμογές των Windows, που όλοι μας έχουμε συνηθίσει.

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι η απόδοση και το ισχνό (έως ανύπαρκτο) multitasking.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι φυσικά το πρόβλημα της συνδεσιμότητας, αφού πρακτικά ελάχιστα περιφερειακά μπορεί κανείς να συνδέσει σε ένα tablet, ενώ ακόμη και όταν το κάνει, πρόκειται συνήθως για ειδικές (και συνήθως ακριβές) εκδόσεις.

Σημαντικοί είναι επίσης οι περιορισμοί στον αποθηκευτικό χώρο (ξεχνάμε τα 250GB και 320GB και... μετράμε σε 16, 32 κ.λπ.).

Τέλος, ένας από τους σημαντικότερους περιορισμούς είναι η πρακτική απουσία file system, τουλάχιστον έτσι όπως το γνωρίζαμε τόσα χρόνια. Έτσι, είναι δύσκολο και συνήθως απλά αδύνατον για παράδειγμα να οργανώσει κάποιος τα αρχεία του σε φακέλους, να μπορέσει να ανοίξει οποιονδήποτε τύπο αρχείου επιθυμεί, να διαχειριστεί σωστά τα attachments των e-mails του κ.λπ.

Και φορητός υπολογιστής και tablet

Προκειμένου να δώσουν απάντηση σε όλα αυτά τα προβλήματα, αρκετοί κατασκευαστές έχουν προχωρήσει στη σχεδίαση υβριδικών μοντέλων, τα οποία προσπαθούν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της απόδοσης και των δυνατοτήτων των netbooks, και της ευκολίας στη χρήση των tablets.

Ένας από τους πρώτους κατασκευαστές, και μάλιστα με ιδιαίτερα πρωτοποριακή σχεδίαση στη λύση του, είναι η Dell, η οποία πρόσφατα λάνσαρε και στην ελληνική αγορά των Inspiron Duo.

Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα netbook υψηλών επιδόσεων αλλά περιορισμένων διαστάσεων, το οποίο με μία κίνηση, μετατρέπεται σε tablet!



Αυτό γίνεται πολύ εύκολα, απλά περιστρέφοντας την οθόνη κατά 180 μοίρες και "κλείνοντάς" την πάνω από το πληκτρολόγιο. Έτσι, το μόνο που βλέπει κανείς είναι μία οθόνη αφής 10,1" και μάλιστα με λειτουργικό Windows 7, μέσω της οποίας μπορεί να έχει όλες τις ευκολίες ενός υπολογιστή αλλά και την ευκολία εργασίας με ένα tablet.
Μία πολύ απλή, και ταυτόχρονα εξαιρετικά έξυπνη ιδέα.

Το Dell Inspiron Duo είναι εξοπλισμένο με τον νέο επεξεργαστή Atom της Intel (τον διπύρηνο N550 στα 1,5GHz), διαθέτει 2GB γρήγορης μνήμης RAM (DDR3 στα 1333MHz), σκληρό δίσκο 320GB, και οθόνη αφής 10,1" με ανάλυση 15άρας στα 1366x768.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά καταφέρνει να έχει διαστάσεις αντίστοιχες ενός tablet (28,5x19,4x2,9 εκατ.), ενώ ζυγίζει μόλις 1,5 κιλό, με αποτέλεσμα να μπορείτε πολύ εύκολα να το μεταφέρετε παντού, να δουλέψετε, να διασκεδάσετε και να ψυχαγωγηθείτε, είτε χρησιμοποιώντας το ως υπολογιστή, είτε ως tablet.

Επιπλέον διαθέτει σύνδεση WiFi (802.11n) και Bluetooth (3.0), Web camera, ενσωματωμένη κάρτα ήχου και ηχεία.

Μετά από όλα τα παραπάνω, θα περίμενε κανείς ότι η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από την τιμή του, τομέας όμως ο οποίος έχει επίσης προσεχθεί ιδιαίτερα. Συγκεκριμένα, το Dell Inspiron Duo διατίθεται προς 599€, τιμή που το καθιστά εξαιρετικά ανταγωνιστικό και μία ιδιαίτερα δελεαστική αγορά, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν tablets αλλά και notebooks πολύ ακριβότερα. Εσείς τι θα επιλέγατε; Tablet, netbook ή και τα δύο μαζί;

πηγή: pcw.gr 








Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement