http://www.mrkteo.gr/

Δευτέρα

Ολοι γνώριζαν... Άλλα δεν έκαναν τίποτα - Φίλαθλοι χωρίς εισιτήριο - Φίλαθλοι κατά τηλεοπτικών συνεργείων - Συζητείται η διακοπή επιχορηγήσεων !

Μετά το 3-0 και ενώ ενδιάµεσα είχαµε  µίνι εισβολή οπαδών, έγινε ένα  κανονικό «ντου» µέχρι τις γραµµές  του πλαγίου άουτ. Σαν σε αρένα!
Τα µέτρα ήταν ανεπαρκή. Ολοι γνώριζαν πως οι χούλιγκαν σχεδίαζαν να αµαυρώσουν τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και, δυστυχώς, δεν έκαναν τίποτα.
Εκ των υστέρων αρκούνται να ρίχνουν ο ένας τις ευθύνες στον άλλο, επιδίδονται σε πόλεµο ανακοινώσεων, προαναγγέλλουν µέτρα που έρχονται για πολλοστή φορά στην επιφάνεια, κανείς όµως δεν αναλαµβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν και φυσικά ουδείς παραιτείται
Προ διετίας, στο ΑΕΚ - Ολυµπιακός, ξανά τελικός Κυπέλλου, συνέβησαν ελάχιστα. Και προχθές, το βράδυ του Σαββάτου, πόλεµος κανονικός στο Ατρόµητος - ΑΕΚ!

Από ‘κεί που δεν το περιµένεις γίνονται τα απίθανα. Με τη διαφορά πως στο δύσµοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο τα... πολεµικά ανακοινωθέντα είναι ο κανόνας και το θέαµα η εξαίρεση. Οι τραυµατίες περισσότεροι από τα γκολ. Και οσονούπω, οι αστυνοµικοί στις εξέδρες θα αποτελούν την πλειονότητα – ή θα είναι µόνοι τους δίπλα στα άδεια καθίσµατα.

Τι συνέβη, λοιπόν, ώρες πριν και ώρες µετά το ραντεβού του Ατροµήτου µε την ΑΕΚ;

Οπαδοί της ΑΕΚ φρόντισαν να κάνουν πορεία προς το Ολυµπιακό Στάδιο µε δύο βασικούς άξονες: ο ένας δρόµος ήταν η Λεωφόρος Αλεξάνδρας και κάπου εκεί, στο πράσινο άντρο, έγινε το αντάµωµα µε τους φίλους του ΠΑΟ.

Ξύλο και των... γονέων, µάχη κανονική και φυσικά τραυµατίες. Λίγο βορειότερα, στου Ζωγράφου, έγιναν ξανά «πεσίµατα» σε άτοµα φίλα προσκείµενα στον Παναθηναϊκό. Μόνο πορείες ειρήνης δεν είχαµε συνεπώς...

Στο Ολυµπιακό Στάδιο, η εικόνα ήταν η κάτωθι: τα 3/4 των εξεδρών «πίτα» από τους φανατικούς της ΑΕΚ. Πανό παντού, ένα και κατά του Νικολαΐδη («εσύ είσαι η αιτία όλου του κακού, οπαδέ του χαφιεδισµού»), ενώ στο πέταλο που έβλεπε προς τη Λεωφόρο Κύµης είχαν στρατοπεδεύσει οι οπαδοί του Ατροµήτου. Στο νότιο τµήµα των εξεδρών βρίσκονταν και µέλη των οικογενειών των παικτών και αυτό θα µας απασχολήσει αργότερα. Μια χορωδία έπαιζε µουσική που ελάχιστα ενδιέφερε τον κόσµο. Οι τυφλωµένοι από φανατισµό οπαδοί της ΑΕΚ και του Ατροµήτου, ήδη είχαν αρχίσει τα εκατέρωθεν πυρά. Σποραδικά, έφευγαν κάποιοι και έτρεχαν µε χίλια, µήπως και πάρουν κάποιο λάβαρο από τους αντιπάλους! Οι µουσικοί κοιτούσαν τους επισήµους και αφοσιωµένοι στο έργο τους έπαιζαν και χτυπούσαν τα τύµπανα – εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως ήταν τα τύµπανα του πολέµου! Με την είσοδο των παικτών της ΑΕΚ στον αγωνιστικό χώρο, η νύχτα έγινε ηµέρα! Τα καπνογόνα άναψαν, βεγγαλικά έπεσαν και ήταν πασιφανές ότι η Αστυνοµία έκανε εντελώς ανεπαρκή έλεγχο. Στις θύρες όποιος ήθελε περνούσε ακόµη και... οπλοπολυβόλο!

ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ. Οι θύρες «33», «35», «1» και «3» γέµισαν ασφυκτικά από ντου οπαδών της ΑΕΚ, ενώ την ίδια στιγµή φίλοι του ποδοσφαίρου µε τα εισιτήρια στα χέρια αναζητούσαν αλλού κάθισµα. Σε διαφορετικές θύρες! Στις 20.25 δεν µπορούσες να αναπνεύσεις από τα καπνογόνα! Κρατούσες τη µύτη σου. Οπαδοί της ΑΕΚ έφυγαν από τη θύρα «35» και έκαναν... περίπατο µέχρι τη θύρα όπου ήταν ο πυρήνας των οπαδών του Ατροµήτου και ξήλωσαν τα πανό! Αµέσως υπήρξε απάντηση, εισβολή των «µπλε» στο γήπεδο και δυναµική αντιπαράθεση. Την ώρα του ξύλου, τα µεγάφωνα µιλούσαν για γιορτή του ποδοσφαίρου και αυτό έµοιαζε µε ωραίο ανέκδοτο. Η ανάκρουση του εθνικού ύµνου βρήκε τον κόσµο, όχι σε στάση προσοχής, αλλά να παίζει ξύλο. Οχι όλοι, όσοι το αίµα τους έβραζε. Στις 20.30 ο Κάκος απέφυ γε να σφυρίξει την έναρξη και ανέµενε. Οσο για τον κ. Σπανό, εξέφραζε επιφυλάξεις για το πώς θα κυλήσει ο τελικός και ταυτόχρονα έτρεχε στο µέρος των οπαδών της οµάδας του προκειµένου να τους ηρεµήσει και να τους ζητήσει να µην παίζουν ξύλο µε τους ανθρώπους των ειδικών δυνάµεων.

Τελικά, µε χίλια ζόρια, το πρώτο 45λεπτο πέρασε και στο ηµίχρονο υπήρξε έντονη λογοµαχία του κ. Σπανού µε τους Αδαµίδη - ∆ηµητριάδη. Ο Ατρόµητος διαµαρτύρεται για τα σφυρίγµατα του Κάκου, οι υπεύθυνοι της ΑΕΚ αντέδρασαν και τελικά µπήκε στη µέση και ο Χιµένεθ για να µην έχουµε συνέχεια στην κλωτσοπατινάδα. Στο δεύτερο 45λεπτο, το σύννεφο κόκκινου καπνού προκάλεσε ασφυξία και πάλι καλά που η κεφαλιά του Αναστασάκου πέρασε άουτ, γιατί ουδείς έβλεπε εκείνες τις δύσκολες ώρες. Το ίδιο συνέβη λίγο µετά µε την κεφαλιά τουΜπαζίνσκι και κάπου εκεί ο Κάκος εδέησε να διακόψει προσωρινά τον τελικό.

Εκανε συστάσεις, αλλά το αποτέλεσµα δεν ήταν το αναµενόµενο. Μετά το 3-0 και ενώ ενδιάµεσα είχαµε µίνι εισβολή οπαδών, έγινε ένα κανονικό «ντου» µέχρι τις γραµµές του πλαγίου άουτ. Σαν σε αρένα! Ολοι ανέµεναν τη λήξη και τελικά, προτού περάσουν τα λεπτά της καθυστέρησης, ακριβώς στο δίλεπτο, έγινε ο κακός χαµός! Μπήκαν µέσα οι οπαδοί, ο Κάκος έτρεξε να φύγει, το ίδιο και οι παίκτες του Ατροµήτου, αλλά στη θύρα όπου κάθονταν οι «γαλάζιοι» από το Περιστέρι και ειδικά οι οικογένειες των ποδοσφαιριστών του Ατροµήτου συνέβη το εξής: τους επιτέθηκε ο κόσµος και οι παίκτες του Ατροµήτου µε πρώτους τους Σφακιανάκη - Σαρµιέντο προσπάθησαν να τους προστατεύσουν, ενώ η Αστυνοµία ήταν δίπλα και παρακολουθούσε. Ο Σφακιανάκης ζητούσε από τον επικεφαλής των δυνάµεων να κάνει κάτι. Τελικά, ο Νεµπεγλέρας κλωτσούσε όποιον έβρισκε, το ίδιο έκαναν όλοι, σε µια προσπάθεια να φύγουν οι οπαδοί της ΑΕΚ και να ηρεµήσουν τα πνεύµατα!

ΜΕ ΜΑΝΙΚΕΣ. Την ίδια ώρα, στην ακριβώς απέναντι θύρα έπεφτε το ξύλο της αρκούδας γιατί τα ΜΑΤ αποφάσισαν να αναλάβουν δράση και να διώξουν τον κόσµο από τον αγωνιστικό χώρο. Οι καταστροφές ήταν µεγάλες, µάνικες άνοιξαν, τόσες κροτίδες δεν είδαµε ούτε στην Ανάσταση, ενώ... ιπτάµενο ήταν ένα µικρόφωνο της τηλεόρασης! Κάποιος το πήρε και το εκσφενδόνισε! Εκεί, η Αστυνοµία αποφάσισε να κάνει χρήση χηµικών και γρήγορα τα µάτια των περισσότερων βούρκωσαν.

Ο Μιχαηλίδης, παλιός γνώριµος της ΑΕΚ, πάσχιζε πολύ να φέρει ξανά την ηρεµία και τη λογική που είχαν χαθεί εντελώς.

Με την πάροδο του χρόνου και ενώ στα αποδυτήρια της ΑΕΚ το κλίµα ήταν πανηγυρικό, στον Ατρόµητο έγινε σύσκεψη. Τι να κάνει η οµάδα από το Περιστέρι; Να εµφανιστούν ή όχι στην απονοµή; Ο Κάκος ρώτησε τον Σπανό αν συναινεί πως τέλειωσε ο αγώνας και ο πρόεδρος του Ατροµήτου απάντησε καταφατικά για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Μιλάµε για «εµπόλεµη ζώνη».

Λίγο µετά, βγήκαν οι οµάδες για την απονοµή, ενώ ο κόσµος του Ατροµήτου είχε φύγει, µε δεδοµένο ότι τους έδιωξε η Αστυνοµία. Ενας τελικός πνιγµένος στην ένταση, τα δακρυγόνα, τις αθλιότητες και το ξύλο σε κάθε µεριά του γηπέδου. Ενας τελικός-ντροπή για το ποδόσφαιρό µας.

Ξανά στο προσκήνιο η διακοπή επιχορηγήσεων 


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εµφανίζεται ανέτοιµη να προχωρήσει σε ρηξικέλευθες αποφάσεις για την αντιµετώπιση του φαινοµένου της βίας στο ποδόσφαιρο και υπό το πρίσµα αυτό στη σηµερινή συνάντηση του υφυπουργού Γ. Νικητιάδη µε τον ΓΓΑ Πάνο Μπιτσαξή και τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο δεν αναµένονται σηµαντικές εξελίξεις.

Το υφυπουργείο Αθλητισµού δείχνει να αντιµετωπίζει τα τελευταία φαινόµενα τυφλής οπαδικής βίας στον τελικό του Κυπέλλου µε έντονη αµηχανία και χωρίς σαφείς σκέψεις για τον τρόπο δράσης προκειµένου να αντιµετωπίσει την κατάσταση.

Από το βράδυ του Σαββάτου µέχρι και χτες το απόγευµα υπήρξαν συνεχείς επαφές αρµόδιων κυβερνητικών παραγόντων οι οποίοι συζήτησαν το όλο σκηνικό του τελικού του Κυπέλλου.

Μεταξύ των προτάσεων που έπεσαν στο τραπέζι ήταν και η διακοπή κάθε δραστηριότητας στο ποδόσφαιρο, µέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να µπουν ξεκάθαροι κανόνες, οι πάντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι εγχώριες διοργανώσεις να εκκινήσουν από µηδενικό σηµείο.

Οµως οι συζητήσεις αυτές δεν είχαν καµία κατάληξη. Και όπως επισήµανε χτες το βράδυ κυβερνητικό στέλεχος, «η κυβέρνηση δεν είναι έτοιµη να προχωρήσει σε µια τέτοια απόφαση. Να διακόψει δηλαδή τα πρωταθλήµατα. Με τίποτα».

Οι κ.κ. Νικητιάδης και Μπιτσαξής αναµένεται να ασκήσουν έντονο...

πρέσινγκ στον Σοφοκλή Πιλάβιο, ώστε να δεχτεί και να περάσει στους κανονισµούς της ΕΠΟ την κωδικοποίηση και αυστηροποίηση των ποινών για τις οµάδες των οποίων οι οπαδοί δηµιουργούν επεισόδια, επισείοντας ταυτόχρονα την απειλή διακοπής κάθε κρατικής οικονοµικής ενίσχυσης προς το ποδόσφαιρο.

Στο µεταξύ, η δήλωση που έκανε χτες ο ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής εµπεριέχει σαφείς αιχµές εις βάρος της ΕΠΟ (αν επιθυµεί να διατηρήσει το αυτοδιοίκητο οφείλει να διασφαλίσει τα απαραίτητα µέτρα για την οµαλή διεξαγωγή των αγώνων) ενώ επαναφέρει το θέµα της διακοπής της χρηµατοδότησης προς το επαγγελµατικό ποδόσφαιρο. 

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ On-line
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement