http://www.mrkteo.gr/

Τρίτη

Γ. Λιάνης... «Η Φλώρινα δεν έχει ούτε ενέργεια ούτε φως. Δεν έχει μέλλον!»

Συνέντευξη στην εκπομπή «Το πολιτικό στίγμα της ημέρας» με τους Νότη Παπαδόπουλου και Βασίλη Χιώτη στο Βήμα FM 99,5, τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2011


Γιατί φεύγω από την πολιτική
 

1. Θεωρώ ότι η σημασία της πολιτικής έχει μειωθεί στο ελάχιστο και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την δημοκρατία.
2. Αισθάνομαι απολύτως ότι έχω κι εγώ ευθύνη για το γεγονός του τι συνέβη τα τελευταία 30 χρόνια στην χώρα. Αναλαμβάνοντας αυτή την ευθύνη, όχι μόνο για τις πράξεις μου αλλά και τις ευθύνες μου για τις πράξεις των άλλων, λέω ότι πρέπει να σταματήσω.
3. Ό, τι είχα να προσφέρω στην Φλώρινα το προσέφερα. Πρέπει να παραδώσουμε στους νεότερους και αυτό είναι γενικό πρόβλημα για την Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι φεύγω από τα κοινά με το να μην είμαι βουλευτής. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψω την Φλώρινα ούτε τις Πρέσπες.
4. Ο κόσμος αισθάνθηκε ταπεινωμένος. Δεν είδε κανέναν από μας να τιμωρείται και γι’ αυτό μας ταπεινώνει. Αυτή η ποινή που πληρώνουν σήμερα οι πολιτικοί είναι κατά τη γνώμη μου σοβαρότερη από την φυλάκιση. Ζουν σε απαξίωση, σε κατ’ οίκον περιορισμό και έχουν ένα βραχιολάκι στο πόδι για να ξέρει ο αστυνομικός τους που περίπου είναι κάθε στιγμή.
5. Εγώ μπορώ να κάνω και χωρίς την πολιτική. Έχω την πένα μου και την μοναξιά της. Μου φτάνει.
6. Με καταπλήσσει το γεγονός ότι ούτε ένας από τους συναδέλφους μου δεν θέλει να φύγει. Με καταπλήσσει περισσότερο το γεγονός ότι ούτε ένας από τους διαφωνούντες σε πολλά ζητήματα υπουργούς δεν παραιτείται. Χωρίς καμία εξήγηση. Από φιλότιμο όπως θα έλεγε ο λαός.
7. Τελικά γιατί κατάλαβα ότι δεν είμαστε γιατροί: είμαστε η ασθένεια.

Η κατάσταση σήμερα
 

1. Πρέπει έστω και τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου να δώσει πειστική εικόνα της αλήθειας στους Έλληνες. Όχι μισόλογα. Όλη την αλήθεια.
Η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει σταθερό περιβάλλον, οικονομικό και κοινωνικό. Να μην αλλάζει κάθε λίγο και λιγάκι. Να μην λέμε ότι έπιασαν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού και ξαφνικά να χρεοκοπούμε. Αποτύχαμε στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Το έλλειμμα του πρώτου τριμήνου ξεπερνάει τα 7 με 8 δις ευρώ. Η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε με αντιμετώπιση της καταστάσεως. Στο κουβεντολόι το έχει ρίξει. Για παράδειγμα οι αποκρατικοποιήσεις είναι από τον Φεβρουάριο που το συζητάμε. Με το μαλακό. Και όποιες προτάσεις ζητάει από την αντιπολίτευση θα πρέπει να τις φέρνει σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς που πρέπει να τις ακούσουν και να τις αλλάξουν.
2. Λυπάμαι που θα το πω αλλά η συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στον μέσο Έλληνα τον έχει συνθλίψει ψυχικά κυρίως.
Μοιάζει να τον τιμωρούμε αλλεπάλληλα. Ένας κοινωνικός σαδισμός. Που όμως από την άλλη μεριά καταντάει να γίνεται κι ένας δικός μας μαζοχισμός.
Δεν μπορεί να χαϊδεύουμε αυτιά ως χαλασμένη πλάκα γραμμοφώνου λέγοντας ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα την ώρα που τα 9/10 των Ελλήνων πνίγονται!
Το δεύτερο που νομίζω ότι πρέπει να γίνει εφόσον θέλουμε να παραμείνουμε και να βγάλουμε την χώρα από τη χειρότερη κρίση της νεότερης ιστορίας της, είναι να επιλεγούν πρόσωπα που να ανταποκριθούν στην κρισιμότητα των περιστάσεων.
3. Στην κυβέρνηση υπάρχουν πρόσωπα που δεν ανταποκρίνονται και τα γνωρίζει ο πρωθυπουργός. Μερικά μάλιστα τα γνωρίζει καλύτερα από όλους. Και εφόσον ο αντιπρόεδρος μας λέει ότι «έχουμε τον καλύτερο πάγκο», τότε τι φοβόμαστε και δεν κάνουμε αλλαγές; Αλλά και πάγκο να μην έχουμε πρέπει να κάνουμε μεταγραφές. Όχι από τα άλλα κόμματα απαραίτητα αλλά από την κοινωνία. Και θα έλεγα να επιλεγούν και νέοι κυρίως. Δεν υπάρχουν στο κοινοβούλιο παρά δυο – τρεις κάτω των 40 ετών.
4. Έχει νέους ανθρώπους η Ελλάδα που δεν τους δίδονται ευκαιρίες και οι καλύτεροι φεύγουν από την Ελλάδα. Η παρούσα πολιτική τάξη πρέπει να στήσει γέφυρες και να παραδώσει. Όχι στο υπάρχων πολιτικό σύστημα αλλά σταδιακά σε ένα νέο προσωπικό που και να μην υπάρχει θα έπρεπε να το εφεύρει. Από το σημερινό πολιτικό σύστημα ο λαός θα κρίνει ποιος θα περισωθεί. Να μην κρυβόμαστε. Είναι δυνατόν να μην είναι κουρασμένοι οι πολιτικοί που βρίσκονται στην εξουσία πάνω από 20 χρόνια κι έγιναν εφτά και οχτώ φορές υπουργοί; Κι εγώ καθυστέρησα να πάρω την απόφαση μου. Τις αμφιβολίες τις είχα από την προηγούμενη φορά και την κεραμίδα της πραγματικότητας την έφαγα στο κεφάλι τον πρώτο τρίμηνο της διακυβέρνησης και είπα το αυτονόητο: «Ως εδώ! Ό, τι καλό είχα να προσφέρω στην Φλώρινα το πρόσφερα. Θα μείνω στα κοινά αλλά με άλλους τρόπους».
Τα παιδιά μας και τα παιδιά σας σίγουρα θα έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους να φύγουν από την Ελλάδα. Κι αν φύγουν και βρουν κάποιες δουλειές έξω , θα μείνουν για πάντα έξω, Τώρα δεν φεύγουν μόνο για να προκόψουν. Φεύγουν γιατί δεν έχουν στο ήλιο μοίρα. Φεύγουν οι καλοί, οι σπουδαγμένοι. Αυτή η γενιά που φεύγει έξω, μπορεί να είναι μια χαμένη γενιά.

Αποκρατικοποιήσεις
 

Άκρως απαραίτητες. Έπρεπε να είχαν γίνει. Και έπρεπε να είχε γίνει διάλογος στο ποιες συμφέρουν και ποιες όχι. Δεν τολμήσαμε να τα κουβεντιάσουμε τότε αυτά. Νομίζω ότι και τώρα όμως μπορεί να συσταθεί γρήγορα μια Επιτροπή εμπειρογνωμόνων και τεχνικών που να εξηγήσει στους Ευρωπαίους για ποιο λόγο κάποιες αποκρατικοποιήσεις δεν συμφέρουν. Όχι επιτροπή αλά «Γιούνκερ», μόνο ευρωπαίοι δηλαδή. Αλλά και έλληνες μέσα.
Εμείς τους δώσαμε την εντύπωση ότι θα τα κάνουμε όλα, μας είπαν κάντε τα, και δεν κάναμε τίποτα. Τώρα η Ευρώπη ζητάει πάση θυσία αποκρατικοποιήσεις και θα ‘λεγα ότι αυτό δεν είναι μια ρεαλιστική πίεση μόνο αλλά τρόπος του λέγειν ιδεολογική. Την έχουν ανάγκη γιατί θεωρούν ότι τους εξαπατήσαμε, ότι τους είπαμε γιγαντιαία ψέματα.
Πρέπει να γίνουν αποκρατικοποιήσεις και για έναν ακόμη λόγο. Για να απαλλαγούμε και από τους οπλαρχηγούς τους λαϊκισμού. Τους ξέρετε όλους. Δεν χρειάζονται ονοματεπώνυμα. Είναι αυτοί που έτρωγαν τα σωθικά της κάθε κυβέρνησης και παρίσταναν τους πατέρες του λαού και τους πατέρες του επαγγέλματος τους.

Η Νέα Δημοκρατία
 

Το ακόμη χειρότερο είναι το ότι η ΝΔ θέλει να μεταμφιεσθεί σαν να είναι αποκριά και να μας πείσει ότι είναι άλλη από αυτήν που μόλις πριν από ενάμιση χρόνο αποδοκίμασε αγρίως ο λαός μας γιατί έφερε στην χώρα την συντέλεια. Μα είναι άλλη; Όταν το 90% του στελεχιακού της δυναμικού παραμένει το ίδιο; Τι νέο να κομίσει αυτή η παράταξη; Ιστορία επαναλαμβανόμενη καταλήγει φάρσα. Και θα είναι μια φάρσα μια νέα άνοδος της ΝΔ στην εξουσία.
Η ΝΔ μου θυμίζει τον λαό των Πάρθων. Αυτού του λαού που παρατούσε την μάχη, έφευγε, ξαναγύριζε και τόξευε ύπουλα τον εχθρό. Πάρθια βέλη μου φαίνονται τα καμώματα της με το ψηφίζω δεν ψηφίζω το «Μνημόνιο 1 και 2» και αντ’ αυτών επιλέγω το «Ζάππειο 1 και 2»…
Το «Ζάππειο 2». Κοιτάξτε, κι εγώ αν έπαιζα έναν αγώνα πέντε φορές πιθανόν την μία να τον κέρδιζα. Το «Ζάππειο 2» είναι περίπου αυτό που λέγαμε εμείς, ότι υπάρχουν λεφτά. Έχει μια γοητεία η πρόταση γιατί υπόσχεται, ο κύριος Σαμαράς είναι ευγενής και συμπαθής αλλά το καράβι που πιλοτάρει έχει για πλήρωμα κυρίως αυτούς που ο ελληνικός λαός τους θεωρεί βαθύτατα υπεύθυνους για την κατάντια της χώρας. «Αλλάζει ο Μανωλιός αν βάλει αλλιώς το σακάκι του;» Ποτέ! Δεν είμαι ιταμός απέναντι στους συναδέλφους μου. Τους αγαπάω και τους περισσότερους τους σέβομαι. Αλλά είμαστε παρελθόν. Όποιος δεν το βλέπει θα τον αναγκάσει ο λαός να δει το φως του!

Συναίνεση
 

Πρώτα θα κοιτάξουμε την δική μας συναίνεση. Είναι δυνατόν να ζητάμε συναίνεση την ώρα που δεν είμαστε μονιασμένοι στο σπίτι μας; Η συναίνεση έχει προϋπόθεση την συνευθύνη. Και στο ΠΑΣΟΚ ο καθένας τραβάει τον δρόμο του και συχνά ρίχνει ο ένας τις ευθύνες στον άλλον. Χάσαμε χρόνο. Άλλαξαν οι συνθήκες, το πουλί πέταξε. Το κλίμα βάρυνε. Η συναίνεση έπρεπε να γίνει απαρχής.
Όταν ανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου πίστευα ότι είχε τα φόντα να πάρει τις διαστάσεις αδιαφιλονίκητου εθνικού ηγέτη και όχι μόνο πρωθυπουργού. Τότε χρειαζόταν μια άλλου είδους γενναιότητα και μια άλλου είδους συμπεριφορά μιας και η Ελλάδα είχε φτάσει στο χείλος του γκρεμού. Όχι να πιστεύουμε ότι μόνοι μας μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα. Αυτό δεν ήταν μόνο αλαζονικό. Ήταν και μια μεγάλη ουτοπία.
Τώρα επαιτούμε συναίνεση και έχουμε βγάλει δίσκο σε αυτούς που τους θεωρούσαμε πολιτικά χρεοκοπημένους και υπεύθυνους για την κατάντια της χώρας. Φτάσαμε στο σημείο να μας αρνούνται αυτοί που οδήγησαν την χώρα στον γκρεμό.
Αυτή η συναίνεση που ζητάμε μοιάζει να είναι ένα άλλοθι για το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Την συναίνεση δεν την ζητάς, την κατακτάς με το παράδειγμά σου.
Όπως είχα προβλέψει πριν κάποιους μήνες δεν μπορεί να πετύχει ποτέ μια συναίνεση με τέσσερις Εξεταστικές Επιτροπές και τη χώρα γεμάτη μικρούς εμφυλίους πολέμους.

Ισπανία
 

Μου έκαναν τρομερή εντύπωση τα πρόσωπα των νέων με την αχνή ειρωνεία αλλά και ταυτόχρονα με ονειροπόλο βλέμμα. Αυτά τα πρόσωπα είναι το μέλλον. Αυτά τα πρόσωπα είναι το μέλλον. Ήταν εκεί όχι επειδή ήταν καλεσμένα από κάποια κόμματα, όχι δοτά, αλλά γιατί επιτέλους θέλουν να έχουν το δικαίωμα και να ζήσουν και να ονειρεύονται. Και αντανακλούν για να είμαι δίκαιος ένα πολιτικό πολιτισμό πολύ διαφορετικό από τον δικό μας. Μέσα σε υγιές πλαίσιο αξιών. Δηλαδή ο τρόπος που διαδηλώνουν είναι εντυπωσιακός. Με φαντασία και όνειρο. Εμείς πετύχαμε εδώ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αυτό που προφήτεψε ο Ελύτης: «Το αίμα των νέων μας μέσα σε μια στιγμή αναίτια να γεράσει». Και δεν φταίνε οι νέοι μας για αυτό αλλά φταίνε οι τρόποι με τους οποίους εμείς τους διαπαιδαγωγήσαμε και τους αντιμετωπίζουμε.

Φλώρινα
 

Όλοι νομίζουν ότι η κρίση είναι αθηναϊκή υπόθεση. Ότι στην περιφέρεια δεν υπάρχει. Λάθος! Ακόμη δεν έχει ρουφήξει το πορτοφόλι τους. Αλλά για την Φλώρινα έχουν παρθεί αποφάσεις υπουργών που δημιουργούν τρομερές καταστάσεις. Δεν ξέρω αν είναι συμπτώσεις αυτά που θα σας πω αλλά αν είναι συμπτώσεις πρέπει να ντρέπονται.
1. Δεν έχει τρένο, δεν κρίθηκε άγονη η γραμμή. 50 εκατομμύρια ευρώ τα φάγανε άλλοι.
2. Η Φλώρινα δεν είναι στην Εγνατία. Έχασε την Πρέσπα που την καρπούται η Καστοριά λόγω Εγνατίας.
3. Δεν έγιναν οι κάθετοι άξονες. Στον έναν μάλιστα, στον άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλοπηγής προσετέθη η λέξη Ιεροπηγή, που βρίσκεται ω της συμπτώσεως στην Καστοριά για να καταλήγει εκεί ο άξονας και να είναι εκεί ενδεχομένως το τελωνείο.
4. Δυο τρεις τράπεζες έγιναν θυρίδες.
5. Τα ταχυδρομεία έφυγαν από τα χωριά
6. Σχολεία στα 1800 μέτρα και με ολικό παγετό για 3 μήνες δεν απέκτησαν το δικαίωμα της προσβασιμότητας. Τα διώξανε.
7. Τα ορυχεία δεν άνοιξαν. Για μια δεκαετία περιφέρονται εργάτες φαντάσματα απλήρωτοι. Και ακτήμονες που έδωσαν την γη τους χωρίς αντάλλαγμα. Όλο διαγωνισμοί γίνονται και τίποτα δεν ανακοινώνεται.
8. Το φράγμα της Τριανταφυλλιάς είναι στο Βίτσι. Έχουν ολοκληρωθεί τα 2/3 και δεν δίνονται τα υπολειπόμενα 10 εκατ. ευρώ αλλά αναγγέλλεται νέο φράγμα στην Καστοριά με 50 εκατ. ευρώ!
9. Στα ΤΕΙ έγινε η σφαγή του Ηρώδη. Τα ΤΕΙ της Φλώρινας είναι προβληματικά. Το βλέπω κι εγώ. Αλλά έπρεπε να γίνει μία άλλη πρόταση. Μια συγχώνευση. Τι σύμπτωση είναι αυτή πάλι; Τα ΤΕΙ της Φλώρινας να μη μπουν στο μηχανογραφικό αλλά της Καστοριάς και της Κοζάνης όχι μόνο έμειναν απείραχτα αλλά θα έχουν και περισσότερους εισακτέους. Στην Καστοριά μάλιστα μεταφέρθηκε και η έδρα ενός ΤΕΙ στην Κοζάνη.
Εγώ πάντως ζω το οξύμωρο στην Φλώρινα, που έχει τον λιγνίτη της και τις μονάδες της που δίνει ενέργεια και φως σε όλη την Ελλάδα και η ίδια να μην έχει ούτε ενέργεια ούτε φως. Δηλαδή να μην έχει μέλλον!



πηγή: neaflorina.blogspot.com 




Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement