http://www.mrkteo.gr/

Τετάρτη

Δέν πετάει τίποτα στην Ευρώπη...λόγω τέφρας !


Η ηφαιστειακή τέφρα πάνω από την Ευρώπη από δορυφόρο
Η γερμανική υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι τα αεροδρόμια του Βερολίνου θα κλείσουν στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας), εξαιτίας του νέφους τέφρας από το ηφαίστειο Γκρίμσβετν της Ισλανδίας.

Επίσης καμία προσγείωση ή απογείωση δεν πραγματοποιείται στο αεροδρόμιο του Αμβούργου από τις 06:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας).

Το ίδιο ισχύει και για το αεροδρόμιο της Βρέμης, το οποίο έκλεισε στις 05:00 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας).

Συνολικά η Lufthansa αναμένεται να ακυρώσει περίπου 150 πτήσεις σήμερα εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής αεροπορικής εταιρίας.

Τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Γερμανίας, πάντως, όπως του Μονάχου και της Φρανκφούρτης δεν θα επηρεαστούν.

Ο γερμανός υπουργός Μεταφορών, Πέτερ Ραμσάουερ δήλωσε πως η κατάσταση θα βελτιωθεί στη διάρκεια της ημέρας.
Στο μεταξύ, αποκαθίσταται σταδιακά η εναέρια κυκλοφορία στην Βρετανία, μετά το κλείσιμο των αεροδρομίων της Σκωτίας χθες, που είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν δεκάδες πτήσεις.

Επίσης, άνοιξε ο εναέριος χώρος της Δανίας, μικρό τμήμα του οποίου είχε κλείσει χθες.

«Οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν πως δεν υπάρχει πλέον συγκέντρωση τέφρας στον εναέριο χώρο της Δανίας» ανακοίνωσε η δανική υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (Naviair).

H Naviair πάντως διατήρησε και σήμερα την απαγόρευση πτήσεων, μέχρι τα 6.000 μέτρα, στον εναέριο χώρο της Γροινλανδίας.

Η βόρεια Ευρώπη αναμένεται να αντιμετωπίσει σήμερα τα περισσότερα προβλήματα από την ηφαιστειακή τέφρα του ισλανδικού ηφαιστείου,  Γκρίμσβετν που εξερράγη το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η δραστηριότητα του ηφαιστείου μειώνεται, όμως, η ευρωπαϊκή υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol αναφέρει ότι σήμερα η ηφαιστειακή τέφρα ενδέχεται να επηρεάσει κάποια μέρη της Γερμανίας, Δανίας, της νότιας Νορβηγίας και της νοτιοδυτικής Σουηδίας προκαλώντας προβλήματα στις πτήσεις.

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας Ολαφουρ Γκρίμσον δήλωσε στο BBC: «Το ηφαίστειο μοιάζει να ηρεμεί. Μειώνεται η ένταση των εκρήξεων και το νέφος από την ηφαιστειακή τέφρα είναι σίγουρα μικρότερο από πριν».

Η τέφρα από το Γκρίμσβετν έχει δημιουργήσει λιγότερα προβλήματα απ΄ότι η έκρηξη στο επίσης ισλανδικό ηφαίστειο Εϊαφιαλαϊόκουλ πέρυσι, όταν περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από το εξαήμερο κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου.

Σύμφωνα με την Eurocontrol 500 πτήσεις ματαιώθηκαν χθες στην Ευρώπη λόγω του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας.
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement