Θυελλώδης υπήρξε από πολιτικής σκοπιάς η εβδομάδα που πέρασε. Ξεκίνησε με την περιβόητη πλέον συνέντευξη του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, η οποία σηματοδότησε την έφοδο των πιο επιθετικών «Ταλιμπάν του Μνημονίου» σε υπουργικό επίπεδο, οι οποίοι, αφενός, απαιτούσαν από τον πρωθυπουργό να διώξει από το Υπουργικό Συμβούλιο όλους όσοι δεν υποστηρίζουν την εφαρμογή του Μνημονίου μέχρι θανάτου και, αφετέρου, αμφισβητούσαν εμμέσως τις ηγετικές ικανότητες του Γιώργου Παπανδρέου.
Όλοι οι πραγματικοί ή κατά φαντασίαν επίδοξοι διεκδικητές της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ μετά τον Γ. Παπανδρέου έσπευσαν να κάνουν δημόσιες δηλώσεις για να υποδηλώσουν την προσωπική παρουσία τους στον αγώνα δια δοχής του νυν πρωθυπουργού – μιας διαδοχής που εκτιμούν ότι θα λάβει χώρα σύντομα, σε ένα ή δύο χρόνια το πολύ.«Ενοχικές στάσεις και αμφισημίες δεν χωρούν. Ο επαναπροσδιορισμός των μαχητών στην πρώτη γραμμή πρέπει να γίνει σήμερα κατά κυριολεξία», απαίτησε τελεσιγραφικά ο Α. Λοβέρδος. «Σε νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές εγώ δεν έχω θέση», διακήρυξε, ρίχνοντας «μπηχτή» στον Γ. Παπανδρέου.
Αλληλοσφαγή των δελφίνων
Λίγες ώρες μετά την παρέμβαση Λοβέρδου, η οποία προκάλεσε αίσθηση, ήταν η σειρά της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου να προχωρήσει κι αυτή σε δηλώσεις στο ίδιο πνεύμα:
«Είναι σαν να βρισκόμαστε σε ένα πέλαγος και να ψάχνουμε ένα λιμάνι. Σε αυτό το πέλαγος αυτό το καράβι δεν μπορεί να το πάει μόνος του ο πρωθυπουργός και στο πλήρωμα να υπάρχει σπαραγμός. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να έχει ενιαία και σιδηρά πειθαρχία σε αυτό που κάνει», υπογράμμισε. Από τη μια, λοιπόν, «σπαραγμός στο πλήρωμα» της κυβέρνησης, από την άλλη ο πρωθυπουργός-καπετάνιος «δεν μπορεί να πάει μόνος του το καράβι σε αυτό το πέλαγος»...
Δεν θα μπορούσε, βεβαίως, να απουσιάζει από αυτό το... πάρτι ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας: «Πρέπει επειγόντως να ανακτηθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας», δήλωσε την επόμενη ημέρα, την Τρίτη, στο Υπουργικό Συμβούλιο, θέτοντας ευθέως στο στόχαστρο τον πρωθυπουργό και, μάλιστα, παρουσία του.
Η κυβέρνηση μπορεί να αναφωνήσει κι αυτή ότι «είμαστε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα», κατά τη θρυλική ατάκα του Ντίνου Ηλιόπουλου. Ο πρωθυπουργός χαίρει της απεριόριστης εκτίμησης των πιο στενών «μνημονια κών» συνεργατών του, αν κρίνουμε από τις δημόσιες δηλώσεις τους – «Νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές», «Ο καπετάνιος δεν μπορεί να πάει μόνος του το καράβι», «Πρέπει να ανακτηθεί επειγόντως η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας»... Έξοχα!
Όλοι κατά πάντων
Οι τοποθετήσεις αυτές των δελφίνων έδωσαν την ευκαιρία και στους «δευτεροκλασάτους» υπουργούς, όπως και σε εκείνους «παρελθούσης χρήσεως», να βγουν επίσης στο προσκήνιο, αναλαμβάνοντας το ρόλο των «Ηρακλειδέων του Στέμματος».
«Τι θα πει πολιτική διεύθυνση; Αν κάποιος θέλει να πει ότι ο πρωθυπουργός δεν ασκεί ικανοποιητικά τα καθήκοντά του, ας το πει», δήλωσε προκλητικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, εκλαϊκεύοντας τη δήλωση Βενιζέλου, ώστε να γίνει απολύτως κατανοητή από τους πάντες, εκθέτοντας έτσι όχι μόνο τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος αποτελούσε, φυσικά, τον κύριο στόχο του, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Περισσότερο στοχοπροσηλωμένος στον κύριο αντίπαλό του, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης τα ’βαλε με τον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο, στον οποίο εμμέσως χρέωσε άφθονα λόγια και μηδέν ουσιαστικό έργο.
«Το μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα δεν είναι η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο, αλλά οι πρωτογενείς δαπάνες για την υγεία, την ασφάλιση και την πρόνοια», δήλωσε και πρόσθεσε δηκτικά: «Καλές είναι οι τοποθετήσεις, αλλά το μείζον είναι η δουλειά και τα αποτελέσματα». Ο νοών νοείτω...
Είχε προηγηθεί ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος είχε ουσιαστικά ζητήσει να πάψουν οι υπουργοί να χωρίζονται σε «κορόιδα», που υποστηρίζουν το Μνημόνιο, και σε «έξυπνους», που σφυρίζουν αδιάφορα, περιμένοντας να φάνε τις θέσεις των «μνημονια κών», τους οποίους ο κόσμος θέλει να πνίξει. «Οι υπουργοί δεν μπορούν να είναι και συνήγοροι και κατήγοροι του Μνημονίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δ. Ρέππας, εκφράζοντας τον καημό του αλλά και την ανασφάλεια για το πολιτικό του μέλλον εξαιτίας της πολιτικής του.
Θέλουν και συνεργούς
Αυτό το καταστρεπτικό για τη χώρα αλλά και αλληλοσπαρασσόμενο, εξαιτίας προσωπικών φιλοδοξιών, κυβερνητικό «τσίρκο» έχει το πολιτικό θράσος να απαιτεί από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της χώρας και πρωτίστως από τη ΝΔ να... συμπαραταχθούν στην πολιτική του Μνημονίου που συμφώνησε και εφαρμόζει, με στόχο να κυβερνά μεν μόνο του το ΠΑΣΟΚ, αλλά τις πολιτικές συνέπειες της ολέθριας πολιτικής που ασκεί να τις επωμίζονται... όλα τα κόμματα!
«Θα πρέπει να ζητήσουμε αυξημένη πλειοψηφία. Τα τρία πέμπτα ή τα δύο τρίτα της Βουλής μπορούν να αποτελέσουν όχι βέβαια τη συνταγματική, αλλά τη διευρυμένη πολιτική νομιμοποίηση του σχεδίου νόμου. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας», δήλωσε ο Α. Λοβέρδος.
«Ευρύτατη συναίνεση και κοινωνική συνοχή, χωρίς προσφυγή σε εκλογές» ζήτησε και ο Β. Βενιζέλος, προσθέτοντας: «Να ψηφιστούν με αυξημένη πλειοψηφία τριών πέμπτων (Σ.Σ.: διακοσίων βουλευτών) οι διεθνείς δεσμεύσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστές από τις μελλοντικές κυβερνήσεις».
«Η αντιπολίτευση να καταλάβει ότι όλα έχουν αλλάξει σ’ αυτή τη χώρα κι έχει ευθύνη», δήλωσε επιτακτικά η Ά. Διαμαντοπούλου.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, το περιεχόμενο της οποίας διέρρευσε στον Τύπο, με την οποία εισηγείτο στον Γ. Παπανδρέου να ζητήσει πλειοψηφία εκατόν ογδόντα βουλευτών κατά την ψήφιση από το Κοινοβούλιο του «μεσοπρόθεσμου» προγράμματος εξοντωτικής λιτότητας 2012-2015.
Αφόρητες πιέσεις στον Αντώνη Σαμαρά
Την Τετάρτη, η κυβέρνηση Παπανδρέου εξαπέλυσε τα ΜΑΤ για να χτυπήσουν θανάσιμα με αναίτιο μένος πολίτες που συμμετείχαν στην πανθομολογουμένως ειρηνική πορεία της γενικής απεργίας, προκαλώντας τον παραλίγο θανάσιμο τραυματισμό στο κεφάλι ενός διαδηλωτή, του οποίου η ζωή σώθηκε ως εκ θαύματος. Στόχος της κυβέρνησης, η τρομοκράτηση των εργαζομένων διά της άγριας καταστολής, ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις τους στα νέα, εφιαλτικά μέτρα που θα συνοδεύσουν το νέο δάνειο από την ΕΕ και το νέο Μνημόνιο που συναρτάται με αυτό, με στόχο να πορευτεί η χώρα όπως όπως μέχρι το καλοκαίρι του 2013, οπότε οι Γερμανοί θα την υπαγάγουν στο καθεστώς της «συντεταγμένης χρεοκοπίας» του... Νταχάου, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της ΕΕ για ολόκληρες δεκαετίες.
Στο μεταξύ, τη νύχτα της ίδιας ημέρας ήταν αφόρητες οι πολιτικές πιέσεις που ασκήθηκαν στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, τόσο από ισχυρότατους παράγοντες του ελληνικού κατεστημένου όσο και από κορυφαίους ηγέτες της ευρωπαϊκής Δεξιάς, να συναινέσει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα λιτότητας του Γ. Παπανδρέου. Μόνο έτσι –αν, δηλαδή, ταχθούν υπέρ του νέου Μνημονίου τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ– μπορούν οι Ευρωπαίοι δυνάστες της πατρίδας μας να είναι βέβαιοι ότι δεν υπάρχει ελπίδα απαλλαγής από τη νέα Κατοχή για το ορατό μέλλον...
Αντιστάθηκε ο αρχηγός της ΝΔ
Δεν υπέκυψε ο Αντώνης Σαμαράς στις πιέσεις. Στο Ζάππειο παρουσίασε την προηγούμενη Πέμπτη ένα σαφέστατα δεξιό, νεοφιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα. Αρνήθηκε κατηγορηματικά, όμως, κάθε συναίνεση στην πολιτική της κυβέρνησης.
«Να συναινέσω σε τι;» αναρωτήθηκε στο Ζάππειο. «Σε αυτό που διαφωνώ; Σε αυτό που διαλύει τη χώρα μου; Στο λάθος, όπως λέει τώρα όλος ο ξένος Τύπος; Είναι έγκλημα!» τόνισε. «Ενότητα στο λάθος απαγορεύεται. Δεν θα ήταν ενότητα· θα ήταν συνενοχή», υπογράμμισε.
«Πήρα το ρίσκο και αντιστάθηκα στη λογική του Μνημονίου, όταν πολλοί πίστευαν και οι περισσότεροι διακήρυσσαν ότι αυτό ήταν ο μόνος “δρόμος σωτηρίας”. Η κριτική μας αποδείχτηκε σωστή. Και οι προτάσεις μας επίσης. Ξέρω πού πατάω. Ξέρω πού πηγαίνω. Ξέρω τι χρειάζεται η χώρα», διακήρυξε.
Σε συνέντευξή του το Σάββατο στα Νέα ο Α. Σαμαράς ήταν εξίσου κατηγορηματικός: «Αυτό που γίνεται σήμερα έχει ήδη αποτύχει... Ήταν λάθος ο σχεδιασμός... Δεν υπήρχαν μόνο κάποιες αστοχίες στην εκτέλεση. Υπήρχαν κι αυτές, αλλά ήταν λάθος η συνταγή... Να αλλάξουμε δραστικά τους όρους του Μνημονίου, γιατί φέρνουν παράλυση», τόνισε.
Αταλάντευτος ήταν και στο πολιτικό θέμα: «Έχουμε απορρίψει την προοπτική να συγκυβερνήσουμε οδηγώντας μαζί με άλλους τη χώρα σε λάθος δρόμο... Όχι συνεργασία με εκείνους που δημιούργησαν το αδιέξοδο... Θέλουμε εντολή για να βγάλουμε τον τόπο από το αδιέξοδο. Όχι για να συνδιαχειριστούμε το αδιέξοδο», διακήρυξε, προς μεγάλη θλίψη του ΠΑΣΟΚ... Γιώργος Δελαστίκ
πηγή: epikaira.gr