Σε επίπεδα ρεκόρ θα φθάσουν οι διαγραφές των προβληματικών δανείων στις ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.
Αν ισχύσουν οι παράμετροι π.χ. του 2004 με 2005 όπου τα NPLs ήταν στο 4% για τον κλάδο και όχι στο 13,5% που θα φθάσει το 2011 αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα προβληματικά δάνεια θα φθάσουν τα 34 δις ευρώ.
Με βάση αυτές τις παραμέτρους τα επόμενα χρόνια οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να διαγράψουν από 20 έως 24 δις ευρώ προβληματικά δάνεια τα οποία σε κάθε περίπτωση αποτελούν επίπεδα ρεκόρ.
Βέβαια αυτό δεν θα συμβεί το 2012 θα απαιτηθούν χρόνια για αυτής της κλίμακας τις διαγραφές.
Τι σημαίνει όμως διαγραφή δανείων;
Σημαίνει ότι έχουν κλείσει όλες οι εναλλακτικές επιλογές ώστε η τράπεζα να πάρει πίσω τα χρήματα της και ταυτόχρονα έχουν κλείσει και όλες οι επίδικες αποφάσεις.
Οι διαγραφές εξυγιαίνουν λογιστικά και πρακτικά τον ισολογισμό.
Ένα προβληματικό δάνειο μπορεί να μεταφέρεται στο διηνεκές αλλά η λογική λέει ότι οι διαγραφές μπορούν να συμβάλλουν στην εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων.
Όμως η εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων δεν θα ξεκινήσει πριν ανακοπεί η άνοδος των προβληματικών δανείων.
Άνοδος θα καταγράφεται σίγουρα το 2011 και πολύ πιθανό και το 2012 άρα ακόμη οι τράπεζες έχουν πολύ δρόμο μέχρι πλήρως να παρουσιάζουν εξυγιασμένους ισολογισμούς ως προς τα δανειακά χαρτοφυλάκια.
Οι εκτιμήσεις για το 2011
Υπάρχουν προβλέψεις για δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων επί του συνόλου των χορηγήσεων στο 13,5% το 2011. Τραπεζίτες μιλούν για αύξηση του NPLs του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά οι προβλέψεις θα αρχίσουν να μειώνονται από τρίμηνο σε τρίμηνο.
Ξένοι προβλέπουν ότι το 2012 το NPLs θα βρίσκεται στο 14,5% με 15% που σημαίνει 38 δις ευρώ προβληματικά δάνεια με βάση την εκτίμηση ξένων.
Εκτίμηση μας είναι πάντως ότι τα NPLs μπορεί να αυξάνονται αλλά οι προβλέψεις δεν θα λάβουν διαστάσεις χιονοστιβάδας.
Για το 2010 κάθε ιστορικό προηγούμενο ξεπέρασαν οι προβλέψεις των ελληνικών τραπεζών απόρροια της οικονομικής ύφεσης και της κατάπτωσης της ελληνικής οικονομίας.
Συνολικά οι τράπεζες διενέργησαν 7,2 δις ευρώ νέες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια ανεβάζοντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 10,8% που σημαίνει 27,3 δις ευρώ σωρευμένα προβληματικά δάνεια στο σύστημα.
Σημειώνεται ότι σε υγιείς οικονομικούς κύκλους τα NPLs ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες πρέπει να διαμορφώνεται μεταξύ 3% και 4%.
Η ελληνική κρίση παρήγαγε λοιπόν για το 2009 και 2010 σωρευτικά πάνω από 12,5 δις ευρώ προβληματικά δάνεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η γενεσιουργός αιτία των προβληματικών δανείων είναι η ύφεση στην οικονομία, η αύξηση της ανεργίας.
Οι τράπεζες επλήγησαν αλλά κατάφεραν κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άθλος.
Τα προ προβλέψεων έσοδα ήταν αξιόλογα ένδειξη ότι το σύστημα μπορεί ακόμη να παράγει έσοδα.
Αξίζει να διευκρινιστεί ότι οι προβλέψεις για δάνεια αφορούν την οικονομική χρήση. Όλες οι προβλέψεις που καλύπτουν προβληματικά δάνεια αποτελούν τον σωρευμένο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων NPLs.
Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ότι το 2011 θα έχουμε την κορύφωση των προβληματικών δανείων και αναρριχηθεί στο 13,5% τότε τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φθάσουν στα 34 δις ευρώ.
Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι στις λίστες του Τειρεσία οι εγγεγραμμένοι που δεν πληρώνουν φθάνουν τα 1,55 εκατ.
πηγή: bankwars.blogspot.com