Σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα, όσοι τρώνε λιγότερο κρέας και περισσότερα λαχανικά, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταρράκτη.
Οι ερευνητές κατέγραψαν τις διατροφικές συνήθειες εθελοντών σε διάστημα 15 ετών, διαπίστωσαν ότι περίπου τρεις στους 50 κρεατοφάγους είχαν εμφανίσει καταρράκτη, σε σχέση με σχεδόν δύο στους 50 χορτοφάγους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι οι χορτοφάγοι έχουν 30% με 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταρράκτη.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τζακ Ντόντικ, επικεφαλή του τμήματος Οφθαλμολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
Δεν είναι ακόμη σαφές» το αν η διατροφή παίζει ρόλο στην εμφάνιση ή μη του καταρράκτη, είπε ο ίδιος.
Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση κρέατος ευνοεί την εμφάνιση της πάθησης. Η κατανάλωση λαχανικών μπορεί να βοηθάει στην πρόληψη, για παράδειγμα. Το κάπνισμα, ο διαβήτης και η υπερβολική ηλιοφάνεια είναι παράγοντες που συνδέονται με την πάθηση.