http://www.mrkteo.gr/

Κυριακή

Εξοχικό στην Τουρκία !

Μπορεί στην Ελλάδα η αγορά παραθεριστικής κατοικίας να διέρχεται από τα τέλη του 2007-αρχές 2008 περίοδο «ισχνών αγελάδων», ωστόσο, κατά το ίδιο διάστημα, στην άλλη άκρη του Αιγαίου χιλιάδες εξοχικά έχουν αγοραστεί από Έλληνες.

Σύμφωνα με έκθεση της τουρκικής υπηρεσίας κτηματογράφησης για τις αγοραπωλησίες που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία τετραετία στη γειτονική χώρα από ξένους, οι Έλληνες έχουν αποκτήσει 9.954 παραθεριστικές κατοικίες, κατέχοντας την τρίτη θέση, μετά τους Βρετανούς και τους Γερμανούς.


«Η απουσία ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό και η μη ξεκάθαρη οριοθέτηση των χρήσεων γης στον παράκτιο χώρο δεν επιτρέπουν τη δημιουργία οργανωμένων συγκροτημάτων κατοικίας στην Ελλάδα, όπως αυτά που διαθέτει η Τουρκία», σημειώνει ο Αντώνης Κολλάρος, εντεταλμένος σύμβουλος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου. Η χρησικτησία αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα που λειτουργεί αποτρεπτικά για τους υποψήφιους αγοραστές τουριστικών ακινήτων στη χώρα μας.

«Οι Έλληνες δεν στρέφονται στην Τουρκία μόνο λόγω των χαμηλότερων τιμών, αλλά κατά βάση επειδή στη γειτονική χώρα τα εξοχικά βρίσκονται σε ολοκληρωμένα οικιστικά συγκροτήματα, που διαθέτουν πολυάριθμες παρεχόμενες υπηρεσίες, έως και ελικοδρόμια», εξηγεί Έλληνας κτηματομεσίτης που δραστηριοποιείται στην Τουρκία.

Στην πρώτη γραμμή της ζήτησης βρίσκονται η Αττάλεια (Αλάνια) και η Αλικαρνασσός (Μποντρούμ), δύο πόλεις που διαθέτουν αεροδρόμια και πολύ καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα ελληνικά παράλια. Σήμερα στο κέντρο του τουριστικού θέρετρου της Αλικαρνασσού πολυτελής βίλα πλήρως επιπλωμένη, τριών υπνοδωματίων, που απέχει μόλις μισό χιλιόμετρο από τη θάλασσα, πωλείται προς 127 χιλιάδες ευρώ. Στην Αττάλεια, βίλα με πανοραμική θέα στη θάλασσα και ιδιωτική πισίνα πωλείται περίπου προς 470 χιλιάδες ευρώ.

Ωστόσο, πόσο εύκολο είναι ένας Έλληνας να αποκτήσει σπίτι στην Τουρκία;

Σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο της γειτονικής χώρας, η αγορά ακίνητης περιουσίας είτε σε παράκτια είτε σε παραμεθόρια περιοχή αποτελεί «απαγορευμένο καρπό» για τους Έλληνες. Οι Έλληνες, οι Ισραηλινοί και οι Σύριοι υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς, ανήκοντας στις «ειδικές κατηγορίες» αγοραστών.

Οι μη Τούρκοι αγοραστές δεν έχουν δικαίωμα να αγοράσουν περισσότερα από 25 στρέμματα, ενώ το υπουργικό συμβούλιο της χώρας καθορίζει το είδος των περιοχών στρατηγικής, περιβαλλοντικής ή πολιτισμικής σημασίας που τα ξένα νομικά και φυσικά πρόσωπα δεν μπορούν να αγοράσουν.

Όσον αφορά το συνολικό κόστος αγοραπωλησίας ακινήτου στην Τουρκία, είναι της τάξης του 9% επί της αξίας, ενώ η πώληση κατοικιών κάτω των 150 τετραγωνικών μέτρων σε ιδιώτες δεν υπόκειται σε ΦΠΑ.

Ενδελεχής έρευνα





Όπως αναφέρουν κτηματομεσίτες που γνωρίζουν το τουρκικό real estate, είναι απαραίτητο η αγοραπωλησία να πραγματοποιείται με Έλληνα δικηγόρο, καθώς οι «παγίδες» δεν λείπουν. Ο αριθμός των παραμεσιτών, ιδιαίτερα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, είναι μεγάλος, ενώ απαιτείται ενδελεχής έρευνα των τίτλων ιδιοκτησίας που στην τουρκική γλώσσα αποκαλούνται «tapu».
Τα tapu μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί ως υποθήκη για την έκδοση στεγαστικού, ενώ, όχι σπάνια, οι φερόμενοι ως πωλητές, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που προσκομίζει ο υποψήφιος αγοραστής -στο πλαίσιο ελέγχου της ταυτότητάς του από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας-, παίρνουν δάνειο!
Στην περίπτωση αυτή οι «ενδιαφερόμενοι» μπορούν να χάσουν πολύ εύκολα την ιδιοκτησία του σπιτιού που υποτίθεται ότι αγόρασαν, αφού, σε περίπτωση καθυστέρησης αποπληρωμής των δόσεων, η τράπεζα προχωρά στην κατάσχεσή του.
Ώρα μηδέν για τα ελληνικά εξοχικά Στο ναδίρ βρίσκεται η αγορά της ελληνικής παραθεριστικής κατοικίας; όχι μόνο οιΈλληνες αλλά και οι ξένοι αγοραστές είναι ανύπαρκτοι. Ως αποτέλεσμα οι τιμές των εξοχικών έχουν υποχωρήσει σε διψήφιο ποσοστό.
«Οι τιμές έχουν διορθωθεί στα εξοχικά σπίτια, γεγονός που σημαίνει ότι όσοι έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν μπορούν να βρουν τιμές σημαντικά χαμηλότερες, τουλάχιστον σε ποσοστό 30%, σε σχέση με το 2008. Χωρίς αμφισβήτηση, τα παραθεριστικά ακίνητα, ως δευτερεύουσα αγορά, είναι και θα παραμείνει «παγωμένη». Από την άλλη, υπάρχουν δύο «ταχύτητες»; οι κατοικίες με αμιγώς τουριστικούς σκοπούς (π.χ., στη Σύρο) και αυτές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους (π.χ., στο Σούνιο)», σημειώνει ο Λευτέρης Τασσούλας, διευθυντής του τμήματος μεσιτειών της Eurobank EFG Property Services.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, Χ. Χαραλαμπόπουλο, η αγορά των εξοχικών καταγράφει πτώση 1 5% έως 20%, με την προοπτική ανάκαμψης το επόμενο διάστημα να είναι ανύπαρκτη και την περαιτέρω μείωση των τιμών να είναι πολύ πιθανή.
Στις Κυκλάδες, τη Ρόδο και την Κω οι τιμές των κατοικιών έχουν εμφανίσει πτώση τουλάχιστον 5% έως 20%, συναρτήσει του είδους του ακινήτου, ενώ σε καλύτερη «μοίρα» βρίσκονται τα εξοχικά που διαθέτουν θέα.
Στην Πελοπόννησο καταγράφεται μεγάλη μείωση του αριθμού των μεταβιβάσεων, καθώς και υπερπροσφορά νεόδμητων, ενώ, προς στιγμήν -σύμφωνα με το ΕΛΙΕ- οι τιμές στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό 10%.
«Στη συγκεκριμένη κτηματαγορά καταγράφεται ήπια δυναμική, που αναμένεται να εκδηλωθεί πιο ώριμα μετά την υποχώρηση της κρίσης και την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων», σημειώνει ο κ. Χαραλαμπόπουλος.


Πηγή:www.capital.gr



Πηγή:www.capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement