Τέσσερις από τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα αναμένεται
να κλείσει η Ιαπωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας Tepco, όπως μεταδίδει το BBC.
Οι κάτοικοι θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν για τους αντιδραστήρες 5 και 6, οι οποίοι έκλεισαν με ασφάλεια.
Όπως παραδέχθηκε ο επικεφαλής της Tepco, Tsunehisa Katsumata, ήταν αναπόφευκτο να κλείσουν οι αντιδραστήρες 1- 4.
Εν τω μεταξύ ο απολογισμός των νεκρών από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου ξεπερνά τους 11.000.
Μία άλλη επιλογή θα ήταν να καλυφθούν οι αντιδραστήρες 1, 3 και 4 του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει συνολικά έξι αντιδραστήρες, με ένα ειδικό ύφασμα που συγκρατεί τα ραδιενεργά σωματίδια, δήλωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο.
Η εφημερίδα Ασάχι Σιμπούν αναφέρει σχετικά ότι οι αρχές μπορεί να αναπτύξουν συστήματα εξαερισμού με στόχο να αποφευχθούν η συγκέντρωση αερίου και νέες εκρήξεις στα κτίρια των αντιδραστήρων.
Το Τόκιο εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα δεξαμενόπλοιο για να συγκεντρώσει σε αυτό το μολυσμένο με ραδιενέργεια νερό που υπάρχει στα κτίρια των τουρμπίνων δίπλα στους αντιδραστήρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς και σε μια σήραγγα που βρίσκεται κοντά στον αντιδραστήρα 2 και καταλήγει στο εξωτερικό του κτιρίου.
Λίμνες με μολυσμένο νερό έχουν δημιουργηθεί γύρω από τα κτίρια αφού συνεργεία έριξαν νερό στους αντιδραστήρες για να κρυώσουν τις ράβδους καυσίμου τους που είχαν υπερθερμανθεί.
Οι επιπτώσεις από τα ραδιενεργά απόβλητα στον Ειρηνικό
Τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Φουκουσίμα θα επηρεάσουν τα ραδιενεργά απόβλητα που έχουν καταλήξει στον Ειρηνικό ωκεανό. Αντιθέτως οι επιστήμονες φαίνονται καθησυχαστικοί για τις επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα.
Από την αρχή του δυστυχήματος, που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη, η ιαπωνική μονάδα προκάλεσε την «απελευθέρωση» στο περιβάλλον πολλών ραδιενεργών προϊόντων.
Κυρίως ιώδιο και καίσιο που αποδεσμεύτηκαν απευθείας στην ατμόσφαιρα, αλλά και που μεταφέρονται από χιλιάδες τόνους νερού που ρίχτηκαν από τους διασώστες για την ψύξη των εγκαταστάσεων και μέρος των οποίων κατ' ανάγκη διοχετεύτηκε στον Ειρηνικό μετά το πέρας της «διήθησης».
Η μόλυνση επιβεβαιώθηκε από τις μετρήσεις που έγιναν στην θάλασσα τις τελευταίες ημέρες: Iώδιο-131 και καίσιο-137 εμφανίζονται σε συγκεντρώσεις πολύ υψηλότερες από το κανονικό, περίπου 1.000-2.000 φορές για το ιώδιο και 25 έως 80 φορές για το καίσιο.
Αυτή η σημαντική μόλυνση εντοπίστηκε πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις της μονάδας. «Όμως, ο Ειρηνικός Ωκεανός λειτουργεί ως γιγάντια «δεξαμενή» όπου αυτοί οι ρύποι αραιώνονται πολύ γρήγορα, λόγω της ανάμειξης των ρευμάτων και των παλιρροιών», συνοψίζει ο Ντιντιέ Σαμπιόν, διευθυντής περιβάλλοντος στο γαλλικό Ινστιτούτο ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN).
«Σε παγκόσμια κλίμακα, ή ακόμη και στην κλίμακα του Ειρηνικού, αυτό δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Αλλά πολύ κοντά στην Φουκουσίμα, θα πρέπει να προβλεφθεί μια αυστηρή απαγόρευση της αλιείας για μερικούς μήνες», εκτιμά ο Σάιμον Μποξά, καθηγητής στο Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας, του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον (Βρετανία).