Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, έχουν ολοκληρωθεί οι δυο περιβαλλοντικές μελέτες που δίνουν το πράσινο φως για την υλοποίηση του έργου.
Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι το ελληνικό δημόσιο δεν χρωστά χρήματα στην κοινοπραξία που κατασκευάζει το έργο, όπου ισχυρίσθηκε χθες εκπρόσωπος ρωσικής εταιρίας που συμμετέχει στο σχήμα.
Εξάλλου, την Τετάρτη εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ και η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ηλεκτροδότηση των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαίου του αγωγού.
«Η Ελλαδα έκανε ότι μπορούσε για να ευοδωθεί το έργο του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης,
Η στάση της Ρωσίας
Στο μεταξύ, σε νέα διάψευση ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη προέβη την Πέμπτη η κυβέρνηση της χώρας.
"Η Ρωσία δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από το σχέδιο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ούτε σχεδιάζει να κάνει κάτι τέτοιο" αποσαφήνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πουτιν Ντιμίτρι Πεσκόφ, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Μόσχα διατηρεί την προσήλωση της σε όλες τις συμφωνίες σχετικά με αυτό σχέδιο και συνεχίζει να εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Σημείωσε ωστόσο ότι η Ρωσία σκοπεύει να "ελαχιστοποιήσει" τα έξοδα του έργου.
Στο ίδιο μήκος κύματος νωρίτερα την Πέμπτη και ο εκπρόσωπος μιας από τις τρεις ρωσικές εταιρίες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία Τράνσνιεφτ.
Η στάση της Σόφιας
Ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Σιμεόν Ντιάνκοφ επανέλαβε τη βουλγαρική θέση, που συνοψίζεται, ουσιαστικά, ότι αναμένεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο, την οποία η διεθνής κατασκευάστρια εταιρεία καλείται να καταθέσει με επιπλέον προσθήκες που ''απαντούν'' σε αιτήματα του βουλγαρικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Υδάτων έως τα τέλη του Φεβρουαρίου 2011.
Πρόσθεσε ότι για διάστημα ενός έτους, η Βουλγαρία δεν προέβη σε πληρωμές για το έργο και διεμήνυσε ότι "δεν πρόκειται να το κάνει πληρωμές, έως ότου υπάρξει μια ξεκάθαρη απόφαση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου".
"Εάν, πράγματι παραιτηθεί (αποχωρήσει) η Ρωσία (από το έργο), αυτό θα είναι μια καλή λύση για τη Βουλγαρία, διότι έτσι θα παραδεχθούν ότι ήταν δικό τους σφάλμα και θα τους πούμε ''ευχαριστώ'' και θα προχωρήσουμε μπροστά", υπογράμμισε ο βούλγαρος υπουργός Οικονομικών.
πηγή: skai.gr