http://www.mrkteo.gr/

Παρασκευή

Σβήσαν τα φώτα και όχι τα τσιγάρα !


KERIAΤην αντίδρασή τους στον αντικαπνιστικό νόµο, ο οποίος – όπως λένε – πλήττει τις επιχειρήσεις τους και οδηγεί σε λουκέτα, εξέφρασαν χθες το βράδυ και για δύο ώρες µε γενική συσκότιση των καταστηµάτων τους µέλη της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελµάτων.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας ενισχύει τους ελεγκτικούς µηχανισµούς επιδιώκοντας να εφαρµοστεί ο αντικαπνιστικός νόµος.

«Σβήσαµε τα φώτα των καταστηµάτων µας για να δείξουµε πώς θα είναι η επόµενη µέρα χωρίς εµάς. Πώς θα είναιχωρίς να προσφέρουµε τις υπηρεσίες µας και σε αριθµούς αυτό µεταφράζεται “χωρίς 20.000 επιχειρήσεις και 60.000 θέσεις απασχόλησης”», υποστηρίζει ο γενικός γραµµατέας της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καβαθάς, επαναλαµβάνοντας τη θέση του κλάδου του, ότι η δυσχερής περίοδος που διανύει η χώρα είναι «ακατάλληλη» για τέτοια µέτρα.

Οπως υποστηρίζει ο Γιώργος Καβαθάς, ο τζίρος στους χώρους καφεστίασης έχει ήδη µειωθεί κατά 40% και στο ενδεχόµενο να εφαρµοστεί στην πράξη η καθολική απαγόρευση εκτιµά ότι θα πέσει στο 60%. «Το κάπνισµα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Οι καθολικές απαγορεύσεις, όµως, βλάπτουν σοβαρά τη δηµοκρατία», υποστηρίζει.

«Ζητούν εκποίηση της δηµόσιας υγείας για λόγους κερδοσκοπίας», λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Εναντίον του Καπνίσµατος, Παναγιώτης Μπεχράκης, και εξηγεί ότι δεν είναι δυνατό να συνεχίζεται το θέατρο του παραλόγου. «Οταν υπάρχει πρόβληµα δηµόσιας υγείας, θα πρέπει να διορθώνεται. Με την ίδια λογική κι εµείς οι πνευµονολόγοι θα έπρεπε να λέµε στον κόσµο να καπνίζει για να έχουµε δουλειά. Το περιεχόµενο της διαµαρτυρίας των καταστηµαταρχών δεν έχει αντικείµενο διαπραγµάτευσης», υποστηρίζει.

Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραµµατέας ∆ηµόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Αντώνης ∆ηµόπουλος, η απόφαση για την εφαρµογή του αντικαπνιστικού νόµου είναι δεδοµένη και αδιαπραγµάτευτη.Οπως υπογραµµίζει, έχουν ήδη τριπλασιαστεί οι έλεγχοι και τα πρόστιµα, ενώ το αµέσως επόµενο διάστηµα ο ελεγκτικός µηχανισµός θα ενισχυθεί περισσότερο και συνεπώς θα µειωθούν τα περιθώρια της… καπνιστικής ανταρσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, από τη µεθεπόµενη εβδοµάδα ενεργοποιείται η συµµετοχή του Σώµατος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) στον έλεγχο των παραβάσεων. Ετσι, είκοσι επιθεωρητές Υγείας θα λάβουν το πράσινο φως για να κόβουν πρόστιµο στους καπνιστές και τους καταστηµατάρχες που κάνουν τα στραβά µάτια, ενώ η ηγεσία του υπουργείου διαβεβαιώνει πως η πρόσληψη ακόµη 40 επιθεωρητών έχει ήδη δροµολογηθεί.

Στο πλευρό των «ράµπο», όπως λέει ο Αντώνης ∆ηµόπουλος, θα είναι και οι περίπου 25 ελεγκτές ∆ηµόσιας Υγείας, αλλά και οι 800 υπάλληλοι του Σώµατος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), µετά άλλωστε και από τα τελευταία δεδοµένα που δείχνουν ότι τα σύννεφα καπνού µαζεύονται στις δηµόσιες υπηρεσίες, στα αεροδρόµια και άλλους δηµόσιους χώρους.

Στο µεταξύ, έχει ήδη τεθεί σε εφαρµογή και το σχέδιο εντοπισµού εκείνων των δήµων που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους για την εφαρµογή του αντικαπνιστικού νόµου. Ετσι, αυτή την εβδοµάδα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στο στόχαστρο βρίσκονται οι δήµοι Ψυχικού και Περιστερίου, όπου οι καπνιστές ανάβουν τσιγάρο ανενόχλητοι. Είναι ενδεικτικό ότι «και στις δύο περιπτώσεις η ∆ηµοτική Αστυνοµία περιορίστηκε σε ελέγχους και συστάσεις, ενώ τα πρόστιµα (4-5) που βεβαιώθηκαν σε παραβάτες ήταν από τους επόπτες ∆ηµόσιας Υγείας», αναφέρεται σε σχετική

πηγή: socialnews.gr
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement