η Άνγκελα Μέρκελ, ο πυρήνας του ευρωπαικού σχεδίου και ο Ντέιβιντ Κάμερον, πεπεισμένος ευρωσκεπτικιστής, δείχνουν ότι μοιράζονται κοινά συμφέροντα.
Ποιος θα φανταζόταν ότι όταν το Συντηρητικό κόμμα αποσυρόταν από το ευρωπαικό κοινοβούλιο, οι δύο ηγέτες θα ήταν σε θέση να μιλήσουν πολιτισμένα ο ένας στον άλλο, αναρωτιέται η DailyTelegraph. Όμως οι πράξεις δείχνουν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκει τον εαυτό του να ταυτίζεται, σε ορισμένα ζητήματα, με την γερμανική άποψη. Η επιρροή του Νίκ Κλέγκ, του αντιπρόεδρου της βρετανικής κυβέρνησης και ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, δεν αμφισβητείται, όμως δεν είναι αρκετή για να «μαλακώσει» την ευρωσκεπτικιστική διάθεση του βρετανού πρωθυπουργού.
Γεγονός είναι ότι το οικονομικό συμφέρον της Βρετανίας έγκειται στην σταθερότητα του ευρώ και όχι στην κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος. Η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ιρλανδική διάσωση, αναμφίβολα υπονοεί την στήριξη και σε άλλες χώρες , όπου η έκθεση των βρετανικών τραπεζών είναι μεγάλη και επικίνδυνη. Αναμφισβήτητα η καταστροφή του ευρώ θα είχε ανάλογη επίπτωση στην βρετανική αγορά εξαιτίας των εμπορικών συναλλαγών με την ευρωπαική αγορά. Το 70% των εξαγωγών της Βρετανίας πηγαίνει προς την υπόλοιπη Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, παραμένοντας ιδιαίτερα εκτεθειμένη στους κλυδωνισμούς από την σχετικά αργή ανάπτυξη και τις εύθραυστες οικονομίες. «Κάθε τέτοια μόλυνση, δημοσιονομικής και τραπεζικής κρίσης, θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο Ηνωμένο Βασίλειο τόσο μέσω της εμπορικής ροής καθώς και μέσω των επιπτώσεων στην οικονομικές συνθήκες της αγοράς και της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων, γενικότερα», επισημαίνει στη Financial Times o επικεφαλής οικονομολόγος, John Hawksworth,στην PwC. H ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ευάλωτη στους εξωτερικούς οικονομικούς κραδασμούς. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η περιφεριακή Ευρώπη. Αν η κρίση στην ευρωζώνη έχει άσχημο τέλος, το 2011, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πληγεί από δυσμενείς οικονομικές και πραγματικές κρίσεις της οικονομίας, πιθανότητα στο 20%», εξηγεί ο Paul Mortimer-Lee, παγκόσμιος επικεφαλής στην ανάλυση αγορών στην BNP Paribas.
Ωστόσο, η απόλυτη, αρνητική, θέση της Βρετανίας στην ενδεχόμενη διάσωση της Πορτογαλίας, επικροτείται και από την Γερμανία. Ο Γερμανός φορολογούμενος δεν πρόκειται να έχει την ευθύνη για τα χρέη της Πορτογαλίας. Για το λόγο αυτό, η Γερμανία θα είναι περισσότερο από ευτυχής να δει τη Βρετανία να συμμετέχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το μέλλον του ταμείου σταθερότητας, παρόλο που η Βρετανία δείχνει, προς το παρόν, αποφασισμένη να αντισταθεί σε οποιεσδήποτε περαιτέρω δεσμεύσεις για σκληρά μετρητά.
Η δημιουργία ενός άξονα βορειοευρωπαϊκών κρατών έρχεται σε αντιστάθμισμα του διπόλου Γερμανίας-Γαλλίας. Πρόκειται για πρωτοβουλία που βάζει τη Βρετανία στο ευρωπαϊκό παιχνίδι παρακάμπτοντας ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που χειραγωγούνται από τον γαλλογερμανικό άξονα, επισημαίνουν ευρωπαίοι διπλωμάτες. Απώτερος στόχος της Βρετανίας είναι να υπάρξει μια συμπαγής ομάδα χωρών που θα αντιταχθεί σθεναρά στη επιχειρούμενη αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, καθώς και σε οποιαδήποτε απόπειρα εμπλοκής των εν λόγω χωρών στον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
πηγή: newscode.gr