- 'Ολο το παρασκήνιο πίσω από το ναυάγιο - Ποιοί έπαιξαν ρόλο στο "όχι"
- Δεν κλείνουν πάντως την πόρτα ούτε η Εθνική ούτε η Alpha Bank
- Από τις 18/01 γίνονταν οι διαπραγματεύσεις - 'Εκπληξη εκφράζουν κύκλοι της ΕΤΕ
Με μια λιτή ανακοίνωση η Alpha Bank απέρριψε την πρόταση φιλικής συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας. Παρόλα αυτά όλοι λένε οτι ακόμα τα πάντα είναι ανοικτά αφού δεν αποκλείεται ακόμα και νεα βελτιωμένη πρόταση της Εθνικής.
Και αυτό λέγεται καθώς αυτό το ναυάγιο θα ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία.
Κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας έλεγαν οτι τους προκάλεσε εντύπωση η άρνηση της Alpha Bank αφού η συγκεκριμένη πρόταση δεν επιδέχεται παζάρια, όμως δεν κλεινουν την πόρτα.
Τονίζουν χαρακτηριστικά : Η πρόταση ήταν προς των συμφέρον των δύο τραπεζών αλλά και της ελληνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό άλλωστε, όπως επισημαίνεται αντιμετωπίσθηκε θετικά τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις διεθνείς, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση.
Η νέα ισχυρή τράπεζα που θα προέκυπτε από την συγχώνευση θα συγκαταλεγόταν μεταξύ των πέντε ισχυρότερων κεφαλαιακά τραπεζών της Ευρώπης και θα έδινε τη δυνατότητα απευθείας πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά, με συνέπεια την απεξάρτηση από τρίτους. Με απώτερο αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε μια εποχή όπου το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει ζητήματα ρευστότητας λόγω των επιπτώσεων της δημοσιονομικής κρίσης.
Επίσης, σύμφωνα με στελέχη της Εθνικής, η πρόταση ήταν προς το συμφέρον των μετόχων της Alpha Bank, καθώς έδινε πολύ υψηλό premium, ακόμη και για ευρωπαϊκά δεδομένα. "Η αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί η πρόταση", λόγος που επικαλέσθηκε η Alpha Bank, στην ανακοίνωση της που απέρριψε την πρόταση, σύμφωνα πληροφορίες από την Εθνική, ήταν ακριβώς το επιχείρημα για το οποίο η συγχώνευση θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί. Ενώ επισημαίνεται επίσης ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν υπήρξαν ενδείξεις από πλευράς της Alpha Bank για την μη επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.
Υπενθυμίζεται πάντως, οτι είναι η δεύτερη προσπάθεια να γίνουν συγχωνεύσεις οι οποίες θα δημιουργούσαν τραπεζικούς κολοσσούς στην Ελλάδα. Η πρώτη πρόταση έγινε το περασμένο καλοκαίρι από την Τράπεζα Πειραιώς η οποία είχε ζητήσει να εξαγοράσει την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ακόμα όμως περιμένει την απάντηση της κυβερνησης.
Το χρονικό
'Οπως έγινε γνωστό όλα ξεκίνησαν στις 18 Ιανουαρίου. Τότε η Εθνική Τράπεζα υπέβαλλε πρόταση για την εξαγορά της Alpha Bank. Η πρόταση κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν οτι οι διοικήσεις των δυο τραπεζών βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις μέχρι και χθες το βράδυ, οπότε και δεν είχε διαρρεύσει το παραμικρό.
Σήμερα το πρωί συγκλήθηκε αιφνιδιαστικά ο Δ.Σ. της Alpha Bank κι έτσι διεκόπη κάθε επικοινωνία με την Εθνική Τράπεζα.
Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η πρόταση συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Alpha Bank από τους ίδιους κύκλους που είχαν αντιδράσει και την προηγούμενη φορά, πριν από 10 χρόνια όταν είχε επιχειρηθεί και πάλι η συγχώνευση των δυο τραπεζών.
Το όνειρο Καρατζά που δεν έχει γίνει ακόμα πραγματικότητα
Δέκα σχεδόν χρόνια μετά, αναβίωσε πάλι η ιδέα του αείμνηστου Θεόδωρου Καρατζά, τότε διοικητού της Εθνικής Τράπεζας, για τη δημιουργία του "εθνικού πρωταθλητή" στον τραπεζικό τομέα.
Θα έδινε, όπως είχε τότε τονίσει, ώθηση όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και γενικότερα στην εθνική μας οικονομία, εκπροσωπώντας η νέα τράπεζα παράλληλα επάξια την χώρα μας στο εξωτερικό.
Η πρώτη προσπάθεια συγχώνευσης των δύο τραπεζών ανακοινώθηκε την 1 Νοεμβρίου του 2001. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου λίγες ημέρες αργότερα στις 20 Νοεμβρίου του 2001, στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μελά της Εθνικής Τράπεζας, ανακοινώθηκαν από τον Θεόδωρο Καρατζά και τον Γιάννη Κωστόπουλο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες για την δημιουργία του "εθνικού πρωταθλητή".
"Η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank δημιουργεί τη νέα μεγάλη ελληνική τράπεζα με το διακριτικό τίτλο "Εθνική Τράπεζα" που ως σύμβολο θα έχει το σύμβολο της Alpha Bank, το οποίο φέρει τα ελληνικά χρώματα και παραπέμπει στο αρχικό νόμισμα της δραχμής, της Αίγινας του 5ου πΧ αιώνα", είχαν ανακοινώσει ο Θεόδωρος Καρατζάς και ο Γιάννης Κωστόπουλος, αποκαλύπτοντας το νέο εταιρικό λογότυπο της τράπεζας.
Το εφάπαξ συνολικό κόστος της συγχώνευσης θα ανερχόταν σε 220 εκατ. ευρώ και θα κατανεμόταν στην περίοδο από το 2002 μέχρι και το 2004, ενώ τα οφέλη από την συγχώνευση είχαν εστιασθεί στην διεύρυνση των εσόδων κατά 85 εκατ.ευρώ καθώς και στη μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 200 εκατ.ευρώ μέχρι το 2005 αντίστοιχα.
Τα δίκτυα καταστημάτων των δύο τραπεζών θα λειτουργούσαν παράλληλα μέχρι το τέλος του 2002, ενώ η διαδικασία της αναδιοργάνωσης του δικτύου των καταστημάτων και της καθιέρωσης της νέας εταιρικής ταυτότητας είχε εκτιμηθεί ότι θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2003.
Τα σχέδια όμως για την δημιουργία του "εθνικού πρωταθλητή" κατέρρευσαν δύο σχεδόν μήνες μετά, το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2002, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν και οι δύο πλευρές, ιδιαίτερα ο Θεόδωρος Καρατζάς και ο Γιάννης Κωστόπουλος, για να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο η υλοποίηση της δημιουργίας της νέας τράπεζας.
πηγή: newsit.gr