Στο μικροσκόπιο σκάφης αναψυχής, offshore ακινήτων, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, διακίνηση καυσίμων.
Το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί από κοινού από τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ και το ΣΔΟΕ για την πάταξη της φοροδιαφυγής περιλαμβάνει 11 στόχους για εξονυχιστικούς ελέγχους και την επιβολή προστίμων, προκειμένου να εξασφαλιστεί το ποσό των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έναν χρόνο.Οι 11 στόχοι του επιχειρησιακού σχεδίου είναι οι εξής:
-Ελεύθεροι επαγγελματίες όπου θα δοθεί έμφαση σε ομάδες τις λεγόμενες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, αρχιτέκτονες, τραγουδιστές, ηθοποιοί κτλ. Προτεραιότητα του σχεδίου είναι να ελεγχθούν πρώτα όσοι μέσω των διασταυρώσεων από το παρελθόν έχει προκύψει ότι έχουν υποπέσει σε παραβάσεις. Σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών θα γίνει σύγκριση των εισοδημάτων που δηλώνονται με την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.
-Οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής και επαγγελματικών. Ειδικά για όσους έχουν επαγγελματικά σκάφη θα γίνει έλεγχος κατά πόσο τα χρησιμοποιούν για επαγγελματικούς σκοπούς ή για προσωπική εξυπηρέτηση. Για τα σκάφη αναψυχής θα διερευνηθεί εάν έχει δηλωθεί το σκάφος και αν έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι.
-Μη απόδοση ΦΠΑ. Θα ελεγχθούν όλες οι επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ καθώς και όλες εκείνες που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ.
-Προμήθειες Δημοσίου. Η έρευνα θα επικεντρωθεί στον τομέα της υγείας και των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Στην υγεία τουλάχιστον μπαίνουν στο στόχαστρο και οι γιατροί που σχετίζονται με τις εταιρείες προμηθειών.
-Κέντρα διασκέδασης και εστιατόρια. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας και έχουν ήδη μπει τα πρώτα λουκέτα σε νυχτερινά μαγαζιά.
-Διακίνηση καυσίμων και προϊόντων καπνού. Πέρα από τους ελέγχους για λαθρεμπορία και φοροδιαφυγή στον τομέα των καυσίμων θα ελέγχονται και οι περιπτώσεις νοθείας, με τα πρόστιμα που προβλέπονται να είναι ιδιαίτερα τσουχτερά.
-Προϊόντα μαϊμού. Ήδη το ΣΔΟΕ έχει κάνει επιχειρήσεις σε πολλά σημεία της Αθήνας και έχουν κατασχεθεί χιλιάδες κιβώτια με προϊόντα μαϊμού, με τις παραβάσεις αυτές να προβλέπεται η αυτόφωρη διαδικασία.
-Offshore ακινήτων. Το ΣΔΟΕ διαθέτει ήδη λίστα με offshore εταιρείες που έχουν στην ιδιοκτησία τους δεκάδες ακίνητα και έτσι αναμένεται να γίνει έλεγχος για τον πραγματικό ιδιοκτήτη.
-Κατασκευαστικές εταιρείες και μεσιτικά γραφεία. Θα γίνονται έλεγχοι στη λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων και όσον αφορά στους μεσίτες θα γίνεται έλεγχος στη δήλωση ή μη των προμηθειών που λαμβάνουν στις αγοραπωλησίες.
-Επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις. Στις εταιρείες που έχουν υπαχθεί σε επενδυτικά προγράμματα, θα γίνει έλεγχος κατά πόσο πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης.
-Πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Οι έλεγχοι θα γίνουν ύστερα από τις διασταυρώσεις της ΓΓΠΠ βάσει κριτηρίων τα οποία έχουν σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα, το μεικτό κέρδος και τα δηλωθέντα κέρδη ή ζημίες.
πηγή: newsit.gr