http://www.mrkteo.gr/

Πέμπτη

Ένα βήμα εντός στην Ε.Ε. η Σερβία !


Πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται η Σερβία μετά και από την Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης, που εγκρίθηκε χτές με συντριπτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως επισημάνθηκε και στην συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια πριν να τεθεί το κείμενο της Συμφωνίας σε ψηφοφορία, "η έγκριση της αποτελεί προπομπό για την πλήρη ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχισθεί η συνεργασία της χώρας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία".
Με την Συμφωνία δημιουργείται ζώνη ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ ΕΕ και Σερβίας, ενώ σημειώνεται ότι αρχικά είχε υπογραφεί το 2008 και μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί από τα 11 κράτη-μέλη της Ένωσης.
Η εκπρόσωπος της Ουγγρικής προεδρίας Ένικο Γκιούρι δήλωσε ότι η έγκριση της Συμφωνίας αποτελεί θετικό μήνυμα προς τα Δυτικά Βαλκάνια, σε συνδυασμό με την επικείμενη αποδοχή της πλήρους ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόκειται να γνωμοδοτήσει γι' αυτήν την συμφωνία το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Με την δημιουργία μίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου προετοιμάζεται η είσοδος της Σερβίας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε.


Γεωργία Μιχαηλίδη
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement