Θα επιμείνεις στην ελληνική παράδοση που θέλει αρνάκι ή θα δοκιμάσεις την τέχνη σου στη γεμιστή γαλοπούλα; Ποιο από τα δύο πιάτα είναι πιο ωφέλιμο;
Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης αναλύει τα δύο πιάτα και σου εξηγεί ποιο είναι καλύτερο αυτές τις γιορτές για τη σιλουέτα σου.
Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης αναλύει τα δύο πιάτα και σου εξηγεί ποιο είναι καλύτερο αυτές τις γιορτές για τη σιλουέτα σου.
ΑΡΝΑΚΙ VS ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ
Απλότητα...
Το παραδοσιακό ψητό αρνάκι χαρακτηρίζει η απλότητα, μιας και για την παρασκευή του απαιτείται μόνο το κρέας, σκόρδο, λαδολέμονο και αλατοπίπερο.
Ποικιλία...
Αντίθετα, τη γεμιστή γαλοπούλα διακρίνει μία ποικιλία υλικών με πιο αντιπροσωπευτικά το κουκουνάρι, τα κρεμμύδια, τα συκωτάκια του κοτόπουλου, άνιθος, αυγά, κιμάς, ρύζι, αμύγδαλα , κάστανο και σταφίδες.
Ποιο έχει πιο πολλές θερμίδες;
Παρότι πιο απλό το αρνάκι έχει υψηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο -550 θερμίδες! Αντίθετα η μια μερίδα γαλοπούλα γεμιστή περιέχει 450 θερμίδες. Επίσης τα συνολικά λιπαρά που κυμαίνονται από 18% μέχρι και 37%, ποσοστό πολύ πιο υψηλό από το αντίστοιχο της γαλοπούλας που δεν ξεπερνά το 6%. Τέλος, το ψητό αρνί έχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά (8.9% έναντι 0.9%) τα οποία ως γνωστόν συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών.
Το παραδοσιακό ψητό αρνάκι χαρακτηρίζει η απλότητα, μιας και για την παρασκευή του απαιτείται μόνο το κρέας, σκόρδο, λαδολέμονο και αλατοπίπερο.
Ποικιλία...
Αντίθετα, τη γεμιστή γαλοπούλα διακρίνει μία ποικιλία υλικών με πιο αντιπροσωπευτικά το κουκουνάρι, τα κρεμμύδια, τα συκωτάκια του κοτόπουλου, άνιθος, αυγά, κιμάς, ρύζι, αμύγδαλα , κάστανο και σταφίδες.
Ποιο έχει πιο πολλές θερμίδες;
Παρότι πιο απλό το αρνάκι έχει υψηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο -550 θερμίδες! Αντίθετα η μια μερίδα γαλοπούλα γεμιστή περιέχει 450 θερμίδες. Επίσης τα συνολικά λιπαρά που κυμαίνονται από 18% μέχρι και 37%, ποσοστό πολύ πιο υψηλό από το αντίστοιχο της γαλοπούλας που δεν ξεπερνά το 6%. Τέλος, το ψητό αρνί έχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά (8.9% έναντι 0.9%) τα οποία ως γνωστόν συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών.
Τι γίνεται όμως με τη γέμιση;
Καλά το κρέας της γαλοπούλας! Τι γίνεται όμως με την λαχταριστή γέμισή της; Ενώ θα περίμενε κάποιος το ποσοστό λίπους της γαλοπούλας με τη γέμιση να είναι μεγαλύτερο από εκείνο του αρνιού, διαψεύδεται μιας και τα υλικά της γέμιση είτε δεν περιέχουν λίπος (σταφίδες, κρεμμύδι, άνιθος, ρύζι, κάστανα), είτε εκείνα που περιέχουν λίπος (κουκουνάρι, τα συκωτάκια του κοτόπουλου, αυγά, κιμάς, αμύγδαλα) μετέχουν σε τόσο μικρή αναλογία ανά μερίδα έτσι ώστε να θεωρείται ότι δεν συνεισφέρουν στο ολικό ποσοστό λίπους της γεμιστής γαλοπούλας.
Τα ωφέλη της γέμισης!
Τα αμύγδαλα τα οποία περιέχονται στη γέμιση της γαλοπούλας της προσδίδουν ένα ποσοστό βιταμίνης Ε που ως γνωστόν λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά. Τα αυγά με τη σειρά τους βελτιώνουν την περιεκτικότητα της γαλοπούλας σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, δηλαδή σε υψηλής ποιότητας πρωτεϊνες, βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον, τα αμύγδαλα μαζί με τα αυγά και το ρύζι αυξάνουν το πρωτεϊνικό περιεχόμενο της γαλοπούλας.
AND THE WINNER IS...
Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, η γεμιστή γαλοπούλα αποτελεί μία πολύ καλή διατροφική επιλογή στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και υπερτερεί κατά πολύ του αρνιού.
Ωστόσο, θα πρέπει πάντα καταναλώνουμε με μέτρο οποιοδήποτε τρόφιμο μιας και η καταναλωθείσα ποσότητα συμμετέχει στο να χαρακτηριστούν οι διατροφικές μας επιλογές ως σωστές ή λάθος.
Όχι ότι τελικά καταφέρνουμε να αντισταθούμε, αλλά τουλάχιστον ας ενημερωθούμε ...για να πράξουμε -όσο το δυνατόν- ανάλογα. Κουραμπιέ ή μελομακάρονο; Σε ποια αμαρτία να υποκύψεις;
Ο πρώτος και πιο βασικός τρόπος να επιλέξεις σωστά είναι η απόλαυση. Τι είναι εκείνο που σου αρέσει πιο πολύ; Μην ξεχνάς πως στη διατροφή εκτός από τις θερμίδες, τη ζάχαρη και τα λιπαρά πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η ψυχολογία. Απόλαυσε το γλυκό που σου αρέσει περισσότερο, χωρίς να αισθάνεσαι την ίδια στιγμή πως εκείνο σε παχαίνει, χαλάει τη δίαιτα σου κτλ.
Μελομακάρονα vs κουραμπιέδες
Χωρίς αυτά δεν υπάρχουν Χριστούγεννα. Αναμφισβήτητα. Με τη βοήθεια όμως του Κλινικού διαιτολόγου διατροφολόγου Δημήτρη Γρηγοράκη, μπορείς να μάθεις τα πάντα για τα διατροφικά τους χαρακτηριστικά.
Ο κουραμπιές ή το μελομακάρονο είναι πιο... ελαφρύ;
Αν θέλεις να επιλέξεις με βάση τις θερμίδες σημείωσε ότι: ένα μεγάλο μελομακάρονο αποδίδει περίπου 130 με 150 θερμίδες κι ένας κουραμπιές αποδίδει 150 με 180 θερμίδες.
Δες στον πίνακα τα διατροφικά χαρακτηριστικά των χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων για κάθε 100 γραμμάρια.
Η συμβουλή του Δημήτρη Γρηγοράκη
Τα Χριστούγεννα, τα μελομακάρονα έχουν την τιμητική τους και κατά συνέπεια χωρίς αυτά οι γιορτές θα ήταν λίγο ... άχρωμες. Το πνεύμα των Χριστουγέννων επιβάλει την κατανάλωσή τους σε μετριοπαθείς ποσότητες χωρίς ιδιαίτερο άγχος. Κι εδώ φυσικά η υπερκατανάλωση οδηγεί ...σε περιπέτειες.
Ο έτερος «συνάδελφος» του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι ο κουραμπιές. Ισχύουν τα ίδια και για τους κουραμπιέδες, με τη θερμιδική τους απόδοση να είναι υψηλότερη από τα μελομακάρονα. Φυσικά δεν προσφέρονται για ασυδοσία και κραιπάλη...
πηγή: tlife.gr