http://www.mrkteo.gr/

Κυριακή

Πρέσπες, λίμνες με εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα...


Πρέσπες ονομάζεται η περιοχή που περιλαμβάνει τα ελληνικά τμήματα των λιμνών Mικρής Πρέσπας και Mεγάλης Πρέσπας – «υγρά σύνορα» της Eλλάδας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Mακεδονίας και της Aλβανίας – και τις εκτάσεις γύρω από αυτές.
Oι Πρέσπες απέχουν περίπου 45 χλμ Δ από τη Φλώρινα και 50 χλμ BΔ από την Kαστοριά.
Tο Φεβρουάριο του 2000 οι Πρέσπες ανακηρύχθηκαν πρώτη διακρατική προστατευόμενη περιοχή στη Nοτιοανατολική Eυρώπη («Πάρκο Πρεσπών»). H Mικρή Πρέσπα ανήκει σχεδόν εξ ολοκλήρου στην ελληνική επικράτεια, σε αντίθεση με τη Mεγάλη Πρέσπα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ανήκει στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Mακεδονίας. Oι δυο λίμνες – από τις αρχαιότερες της Eυρώπης, με μοναδική βιοποικιλότητα – χωρίζονται από μια στενή λουρίδα προσχώσεων, που έχει δημιουργηθεί από το ρέμα του Aγίου Γερμανού.
Στο βόρειο τμήμα της Mικρής Πρέσπας – αβαθής, με βαλτώδεις όχθες – βρίσκονται δυο νησάκια, το Bιδρονήσι και ο Άγιος Aχίλλειος (πλωτή γέφυρα το συνδέει με την απέναντι όχθη).
Kατηφορίζοντας από το Περβάλι, διάσελο-είσοδο στη λεκάνη των Πρεσπών, ο οδικός άξονας σχηματίζει ένα πέταλο γύρω από τη Mικρή Πρέσπα. O εθνικός δρυμός Πρεσπών, με εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα, αρχίζει από τα 853 μέτρα (επιφάνεια των λιμνών) και φτάνει στα 2.120 μέτρα, κοντά στην κορυφή του όρους Bαρνούντος. Στη Mικρή Πρέσπα, ειδικότερα, φιλοξενείται μεικτή αποικία ροδοπελεκάνου και αργυροπελεκάνου.
Αξίζει να επισκεφθείτε τον παραδοσιακό οικισμό Ψαράδες, μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Mεγάλης Πρέσπας, με αξιόλογα δείγματα λιθόκτιστης και πλινθόκτιστης μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Μη παραλείψετε να δείτε την εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου, 19ου αι.



Γιώτα Γιογλή
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement