http://www.mrkteo.gr/

Τετάρτη

Νοσοκομεία και ιατρεία ατάκτως ερριμμένα στο χάρτη!

Σε απόλυτη αναντιστοιχία βρίσκονται οι δύο βασικοί «πυλώνες» του συστήματος δημόσιας υγείας της χώρας  μας που αφορούν τη ζήτηση και την προσφορά υπηρεσιών υγείας, αντιστοίχως.


Όπως προκύπτει από τον πρώτο ολοκληρωμένο σχεδιασμό του Υγειονομικού Χάρτη  –διαδικασία που  βρίσκεται σε εξέλιξη από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας  η οποία και θα τον παραδώσει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας τον ερχόμενο Μάρτιο-  οι ανάγκες περίθαλψης των πολιτών ελάχιστα καλύπτονται από τις δομές υγείας του ΕΣΥ που ατάκτως ερριμμένες απλώνονται σε όλη την επικράτεια.

Οι τεράστιες ανισότητες που καταγράφονται στο ολοένα διογκούμενο πεδίο των νεοπλασιών είναι ενδεικτικές. Βάσει του μέχρι σήμερα σχεδιασμού,  καρκινοπαθείς…  προβλέπεται να υπάρχουν μόνο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αφού σε αυτές τις δύο περιοχές είναι συγκεντρωμένο το 89,9% των ογκολογικών κρεβατιών της χώρας και το 74,6% των κλινών για χημειοθεραπείες!

Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχουν καθόλου ογκολογικά τμήματα στις Σέρρες και τη Δράμα, τις περιοχές που έχουν την αρνητική «πρωτιά» στην εμφάνιση περιστατικών καρκίνου σε όλη την χώρα.  Έλλειμμα στην ογκολογική περίθαλψη των πολιτών καταγράφεται επίσης στη Δυτική Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου.

  Σχέδια επί χάρτου για συγχωνεύσεις

  Η σύνταξη του υγειονομικού χάρτη από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) για την αξιολόγηση των εθνικών αναγκών σε μονάδες Υγείας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και θα ακολουθήσει εθνικός διάλογος ώστε μέχρι τον Ιούνιο να ληφθούν οι αποφάσεις και να προχωρήσει ο επανασχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη της χώρας.

Στο υπουργείο Υγείας συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας με αντικείμενο τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Συντονιστής της ομάδας τοποθετήθηκε  ο καθηγητής Οικονομίας της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λυκούργος  Λιαρόπουλος, ο οποίος έχει «προϋπηρεσία» στο συγκεκριμένο αντικείμενο καθώς το 2002 ως πρόεδρος του τότε Α΄ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας (ΠΕΣΥΠ) Αττικής μελετούσε τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων για την εξοικονόμηση πόρων. Ο κ. Λιαρόπουλος πρέπει να έχει ολοκληρώσει και παραδώσει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας την εισήγησή του για το θέμα των συγχωνεύσεων μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Ενόψει της καταληκτικής αυτής ημερομηνίας οι ειδικοί εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς. Ομάδα επιστημόνων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που έχει αναλάβει την χαρτογράφηση του υγειονομικού δικτύου της χώρας εμπλουτίζουν αδιάκοπα τις τελευταίες εβδομάδες μία βάση δεδομένων με εκατοντάδες εκατομμύρια στοιχεία που αφορούν τους δείκτες θνησιμότητας κατά φύλο, ηλικία και αιτία, τις νοσηλείες στο σύστημα υγείας και τη ζήτηση των υπηρεσιών υγείας ανά περιοχή. Από αυτά τροφοδοτείται το λεγόμενο μοντέλο αναγκών και ζήτησης του Υγειονομικού Χάρτη. Παράλληλα, γίνεται η τροφοδοσία του άλλου βασικού πυλώνα του Χάρτη που αφορά όλο το δίκτυο των υποδομών υγείας του ΕΣΥ και αλλά και του ιδιωτικού χώρου της υγείας. Ο τελικός στόχος του Υγειονομικού Χάρτη είναι η εναρμόνιση αυτών των δύο πυλώνων, έτσι ώστε να λειτουργήσει αποδοτικά και αποτελεσματικά για τους πολίτες το σύστημα υγείας της χώρας.

  Τι αποκαλύπτει  ο σχεδιασμός του Υγειονομικού Χάρτη

  Κάθε πόλη κι ένα νοσοκομείο, κάθε κωμόπολη κι ένα Κέντρο Υγείας, κάθε χωριό και αγροτικό ιατρείο! Η Ελλάδα έχει το πιο πυκνό αριθμητικά δίκτυο δομών υγείας σε όλη την Ευρώπη αλλά με τις λιγότερες και χαμηλότερου επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες: αυτό διαπιστώνουν οι ειδικοί καθώς ολοκληρώνουν με αδρές γραμμές τον Υγειονομικό Χάρτη της Ελλάδας.

Από την καταγραφή έχουν προκύψει  132 νοσοκομεία, 200 Κέντρα Υγείας, 1.391 περιφερειακά ιατρεία,  300 πολυιατρεία και ιατρεία του ΙΚΑ. Επίσης, 194 ιδιωτικές κλινικές και 152 διαγνωστικά κέντρα. Πλέον οι ειδικοί έχουν επικεντρωθεί στην καταγραφή των κλινικών, των τμημάτων, των εργαστηρίων και των ιατρικών ειδικοτήτων ανά νοσοκομείο, νομό και περιφέρεια έτσι ώστε να έχουν εικόνα σε βάθος για τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που μπορούν να παρέχονται στους πολίτες.

Ωστόσο, ακόμη και η πρώτη αδρή καταγραφή αναδεικνύει αμέσως το πρόβλημα του «ασθενή». Είναι επιτακτική η ανάγκη επαναχωροθέτησης του δικτύου υγείας της χώρας μας, επισημαίνουν οι ειδικοί της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που επιβλέπουν τον σχεδιασμό του Υγειονομικού Χάρτη, έτσι ώστε οι δομές υγείας που υπάρχουν να καλύψουν πραγματικά τις ανάγκες διάγνωσης, θεραπείας και περίθαλψης των πολιτών.

  Χαρακτηριστικές  περιπτώσεις  κακής χωροθέτησης μονάδων υγείας

  Ηλεία. Υπάρχουν τρία νοσοκομεία –Κρεστένων, Αμαλιάδας, Πύργου- σε απόσταση μόλις 38 χιλιομέτρων. Ωστόσο, το 27% των περιστατικών, δηλαδή ένας στους τρεις ασθενείς, φεύγουν εκτός νομού με τον κύριο όγκο να μετακινείται προς την όμορη Αχαϊα και τα νοσοκομεία που υπάρχουν εκεί.

Αργολίδα. Εννέα μόλις χιλιόμετρα χωρίζουν τα δύο νοσοκομεία του νομού –τόσο απέχει το Ναύπλιο όπου βρίσκεται το ένα νοσοκομείο από το Άργος όπου λειτουργεί το άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Λασίθι. Ούτε ένα ούτε δύο ούτε τρία… Τέσσερα νοσοκομεία του ΕΣΥ υπάρχουν στον νομό Λασιθίου Κρήτης , ωστόσο δεν είναι βέβαιον ότι οι περίπου 20.000 κάτοικοι του νομού έχουν τις υπηρεσίες υγείας που αναλογούν από τέτοιο αριθμό νοσοκομείων.

Γρεβενά. Ο νομός διαθέτει ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο δυναμικότητας 134 κλινών. Πρόκειται για νοσοκομείο –μεγαθήριο εάν αναλογιστεί κανείς  ότι ο πληθυσμός του νομού δεν ξεπερνά τους 38.000 ανθρώπους. Παράλληλα, αποδεικνύει την παντελή έλλειψη μελέτης και σχεδιασμού κατά την ανέγερση γενικά μονάδων υγείας καθώς η λειτουργία του μεταφράζεται σε τεράστια σπατάλη πόρων.

Άρτα, Πρέβεζα, Φιλιάτες, Ηγουμενίτσα. Τρεις νομοί, τέσσερις πόλεις και ισάριθμα νοσοκομεία. Κάθε πόλη διαθέτει το δικό της, ωστόσο ο όγκος των ασθενών μετακινείται συστηματικά προς τα νοσοκομεία Ιωαννίνων, «Χατζηκώστα» και Πανεπιστημιακό.
πηγή: Πρώτο Θέμα
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement