http://www.mrkteo.gr/

Τρίτη

Το μέλλον είναι εδώ!


Όπως συνηθίζουν στα τέλη κάθε χρονιάς, ερευνητές της IBM κοίταξαν την κρυστάλλινη σφαίρα τους για να προβλέψουν τις πέντε σημαντικότερες τεχνολογικές εξελίξεις στην καθημερινή ζωή για την επόμενη πενταετία

Μπαταρίες αέρος και κινητά τηλέφωνα που προβάλλουν ολογραφίες είναι ίσως οι εντυπωσιακότερες από τις επερχόμενες καινοτομίες.
Οι εξελίξεις στην τεχνολογία των μπαταριών «θα επιτρέψουν στις συσκευές σας να διαρκούν περίπου δέκα φορές περισσότερο από ό,τι σήμερα» αναφέρει το φετινό «Next Five in Five», μια λίστα των πέντε σημαντικότερων εξελίξεων την πενταετία που αρχίζει την Πρωτοχρονιά.
Οι σημερινές μπαταρίες ιόντων λιθίου αναμένεται να αντικατασταθούν από μπαταρίες «που χρησιμοποιούν τον αέρα που αναπνέουμε προκειμένου να αντιδράσουν με μέταλλα υψηλής ενεργειακής πυκνότητας» εκτιμά η μεγάλη αμερικανική εταιρεία.
«Εφόσον οι προσπάθειες επιτύχουν, το αποτέλεσμα θα είναι μια ελαφριά, ισχυρή και επαναφορτιζόμενη μπαταρία ικανή να τροφοδοτεί οτιδήποτε, από ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι τις καταναλωτικές συσκευές».
Μια άλλη αναμενόμενη εξέλιξη είναι η πλήρης κατάργηση των μπαταριών σε ορισμένες φορητές συσκευές. Εφόσον οι ενεργειακές απαιτήσεις μειωθούν, έτσι ώστε τα τρανζίστορ να λειτουργούν σε τάση μόλις 0,5 Volt, οι συσκευές αυτές θα μπορούσαν να φορτίζονται από μηχανισμούς που αποθηκεύουν κινητική ενέργεια, όπως τα σημερινά αυτόματα ρολόγια που κουρδίζονται από τις κινήσεις του χεριού.
«Η ίδια ιδέα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για παράδειγμα στη φόρτιση των κινητών τηλεφώνων -απλά κουνήστε και καλέστε» αναφέρει η συντακτική ομάδα. Μια τρίτη καινοτομία την επόμενη πενταετία αφορά επίσης τα κινητά τηλέφωνα: τρισδιάστατες οθόνες και ολογραφικές κάμερες που επιτρέπουν βιντεοκλήσεις «με τρισδιάστατες ολογραφίες των φίλων σας σε πραγματικό χρόνο».
Μια άλλη εξέλιξη εκτιμάται ότι θα είναι τα προηγμένα συστήματα πλοήγησης που κατευθύνουν τους οδηγούς των οχημάτων στις βέλτιστες διαδρομές.
«Προσαρμοστικά συστήματα οδικής κυκλοφορίας θα μαθαίνουν διαισθητικά τα μοτίβα των κινήσεων και των συμπεριφορών των ταξιδιωτών, προκειμένου να προσφέρουν πιο δυναμική ταξιδιωτική ασφάλεια και πληροφορίες διαδρομών» εκτιμά η IBM.
Σύμφωνα με την επόμενη πρόβλεψη, την τέταρτη της λίστας, οι άνθρωποι θα αρχίσουν σύντομα να εφοδιάζονται με φορητούς αισθητήρες που θα μεταδίδουν πληροφορίες σε επιστημονικές έρευνες. Οι αισθητήρες μεταξύ άλλων θα προσφέρουν δεδομένα «για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τη σωτηρία απειλούμενων ειδών ή την παρακολούθηση ξενικών φυτών ή ζώων που απειλούν τα οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο».
«Σε πέντε χρόνια, αισθητήρες στα κινητά μας τηλέφωνα, τα αυτοκίνητα και τα πορτοφόλια μας [...] θα συλλέγουν δεδομένα που δίνουν στους επιστήμονες μια εικόνα για το περιβάλλον σε πραγματικό χρόνο».
Η πέμπτη πρόβλεψη, τέλος, αφορά την αξιοποίηση των τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας που σπαταλούν σήμερα τα μεγάλα κέντρα δεδομένων.
«Έως και το 50% της ενέργειας που καταναλώνεται σε σύγχρονα κέντρα δεδομένων χρησιμοποιείται για ψύξη του αέρα» που θερμαίνεται από τα μηχανήματα. «Η περισσότερη από τη θερμότητα στη συνέχεια σπαταλιέται, αφού απλά απορρίπτεται στην ατμόσφαιρα».
«Χάρη σε νέες τεχνολογίες, όπως συστήματα ψύξης με νερό που λειτουργούν πάνω στα ίδια τα τσιπ, τα οποία ανέπτυξε η IBM, θα επιτρέψουν την ανακύκλωση της θερμικής ενέργειας [...] για την παροχή ζεστού νερού σε γραφεία και κατοικία» προβλέπουν οι συντάκτες της λίστας.


πηγή: pathfinder
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement