Τελειωμό δεν έχουν τα βάσανα για μια εργαζόμενη, η οποία εδώ και 7 περίπου χρόνια έμπλεξε άθελα της με τη Δ.Ο.Υ. Κομοτηνής σε μια υπόθεση, για την οποία έχει αθωωθεί 12 φορές από τα αρμόδια δικαστήρια...
Την υπόθεση φέρνει στο φως η www.fonirodopis.gr. Η Κομοτηναία εργαζόμενη, απελπισμένη από την όλη κατάσταση στην οποία περιήλθε, κατήγγειλε την αναλγησία των υπαλλήλων και προϊσταμένων της Δ.Ο.Υ. Κομοτηνής και κατέθεσε ήδη σχετική αγωγή μέσω της οποίας απαιτεί από την Υπηρεσία και τους υπαλλήλους που εμπλέκονται στην υπόθεση της, το ποσό των 700.000€.Παράλληλα ζητάει την ποινική διερεύνηση για παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας, ασέβεια προς τους νόμους και δημιουργία έντονων ψυχολογικών και οικονομικών προβλημάτων από τις παραβατικές ενέργειες των φορολογικών υπαλλήλων.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Η φορολογούμενη ήταν μέλος μιας εταιρείας από την 14.07.1994 μέχρι και την 02.01.1995 όποτε και αποχώρησε. Η πράξη αποχώρησης συντάχθηκε σε συμβολαιογράφο και κοινοποιήθηκε στην Εφορία Κομοτηνής ενώ κατατέθηκε και στο Πρωτοδικείο Ροδόπης. Έκτοτε καμία συμμετοχή δεν ειχε στις υποθέσεις της εταιρείας, τις οποίες ανέλαβε ο νέος διαχειριστής ενώ έμεινε με την εντύπωση οτι η συμβολαιογράφος σύμφωνα με το νόμο ήταν υποχρεωμένη να κοινοποιήσει στο Πρωτοδικείο τη πράξη τροποποίησης του καταστατικού όπως είχε υποχρέωση βάσει του σχετικού νόμου. Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.
Μετά από 10 χρόνια και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2005 η ΔΟΥ πραγματοποίησε διαχειριστικό έλεγχο και επέβαλε πρόστιμα για μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ ενώ παράλληλα οδήγησε την φορολογούμενη στα ποινικά δικαστήρια για μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολή χρημάτων για την ίδια αιτία.
Στις 28.12.2005 κοινοποιήθηκαν οι σχετικές πράξεις καταλογισμού των προστίμων όχι στην ίδια αλλά στον νόμιμο διαχειριστή. Το παράξενο είναι ότι ενώ κοινοποιήθηκε η πράξη αποχώρησης από την εταιρεία οι υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. δεν προχώρησαν στην ενημέρωση των στοιχείων και εξακολουθούσαν να τη θεωρούν διαχειρίστρια της εταιρείας. Το ίδιο συμβαίνει ακόμη και σήμερα αφού διάφορες υπηρεσίες δεν προχώρησαν στην αλλαγή των μελών της εταιρείας.
Μερικούς μήνες μετά την 28.12.2005 ζήτησε από την Εφορία πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας αλλά με έκπληξη πληροφορήθηκε ότι χρωστάει στη Δ.Ο.Υ. περίπου 700.000 ευρώ.
Προσέφυγε στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια ζητώντας αναστολή καταλογισμού των προστίμων ενώ παράλληλα προσέφυγε και στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο για την εξάλειψη των προστίμων. Τα δικαστήρια καταρχήν δέχτηκαν την πράξη αναστολής ενώ στη συνέχεια εξέδωσαν δώδεκα 12 τελεσίδικες αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες αποφάσισαν ότι :
1. Οι φορολογικοί υπάλληλοι προχώρησαν σε παραβατικές ενέργειες ενώ έπρεπε να γνωρίζουν από την κατάθεση των καταστατικών ότι η φορολογούμενη δεν είχε καμία ανάμειξη στις υποθέσεις της εταιρείας και ότι δεν έχει την παραμικρή ευθύνη.
2. Ότι δεν χρωστάει στη Δ.Ο.Υ. και επομένως αφού δεν οφείλει δεν έχει το δικαίωμα και το έννομο συμφέρον να ασκεί αγωγή.
Οι αποφάσεις των δικαστηρίων κοινοποιήθηκαν κανονικά στην υπηρεσία αλλά αντί να μελετήσουν το σκεπτικό των αποφάσεων θεώρησαν φυσιολογική την επιβολή των προστίμων. Έκτοτε υπάρχουν συνεχείς αναφορές της φορολογούμενης για την επιβολή του δικαίου αλλά οι φορολογικοί υπάλληλοι συνεχίζουν την ίδια αρνητική στάση μέχρι και πρόσφατα που η νέα προϊσταμένη της εφορίας απαντάει με παραπειστικά επιχειρήματα παραβλέποντας το νόμο. πηγή: www.newsit.gr