http://www.mrkteo.gr/

Κυριακή

Το ιρλανδικό μνημόνιο δίνει ανάσα στην Ελλάδα


- Η είσοδος της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης για 11 χρόνια μεγαλώνει την περίοδο αποπληρωμής του ελληνικού χρέους που ήταν μόλις 4 έτη!
- Τώρα όμως θα μας πιέσουν ακόμα περισσότερο για να εφαρμόσουμε με ακρίβεια τις δεσμεύσεις, αφού η κρίση διερύνεται.

Η είσοδος της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ-ΕΕ, που έγινε και επισήμως, βάζει την Ευρώπη βαθύτερα στην κρίση αλλα ίσως και πιο κοντά στη λύση του οικονομικού αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί.

Η Ιρλανδία θα λάβει σχεδόν 90 δισ. ευρώ με επιτόκιο λίγο πάνω απο 6,5% σύμφωνα με την ΕΕ ενώ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός το προσδιορίζει στο 5,8%. Το επιτόκιο αυτό η Ιρλανδία θα πρέπει να το αποπληρώσει σε 11 χρόνια. Η Ελλάδα είχε λάβει 110 δισ. με επιτόκιο 5,3% και αποπληρωμή εντός πέντε ετών.

Έτσι, ήδη άρχισε να συζητείται ανοιχτά αυτό που όλοι ανέμεναν ότι θα συμβεί. Δηλαδή, η παράσταση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν σε δηλώσεις του είπε ότι η επιμήκυνση "θα σκοτώσει οποιαδήποτε αμφιβολία κατά της Ελλάδας" και έκανε λόγο για παιχνίδια που παίζονται σε βάρος των χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα ενω και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλώντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας πως "θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η περίπτωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας".

Οι μάλλον χλιαρές αντιδράσεις της Μέρκελ θεωρούνται αναμενόμενες και εντάσσονται στη σκληρή γραμμή που κρατά η Γερμανία. Δεν μπορούν όμως να αποτρέψουν αυτο το θετικό ενδεχόμενο για την ελληνική οικονομία. Η επιμήκυνση της αποπληρωμής την οποία προανήγγειλε μέσω συνέντευξής του και ο επικεφαλής των ελεγκτών της ελληνικής οικονομίας κ. Πόλσεν σημαίνει ότι η χωρα μας δεν θα πνίγει τα έτη 2014-2015 που σωρρεύονται τεράστια ποσά προς εξόφληση, αφού μαζί με τα χρέη του δανείου του μνημονίου έπρεπε να αποπληρώσει και τα υπόλοιπα που έχει δανειστεί. Άρα η προοπτική του να ξεπεράσει την κρίση κρίνεται πια πιο πιθανή.

Όμως επειδή η κρίση στην Ευρώπη γενικεύεται και τα ποσά που απαιτούνται είναι πια τεράστια, δεν υπάρχει περιθώριο για αποτυχία. Έτσι πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η τρόικα θα μας πιέσει ασφυκτικά να εφαρμόσουμε τα όσα έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες 90 ημερες που η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τις δομικές αλλαγές σε όλο το δημόσιο τομέα, καθίστανται προθεσμία χωρίς πισωγύρισμα.                                                                                          πηγή: newsit.gr
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement