http://www.mrkteo.gr/

Κυριακή

Οι εξεγερµένοι προελαύνουν, ο Καντάφι οχυρώνεται !


Στην πόλη Αλ Μπάιντα, ένας άνδρας ποζάρει µε  το αυτόµατο στα χέρια και φόντο ένα άρµα µάχης
Ολο και πιο µόνος αισθάνεται ο συνταγµατάρχης Καντάφι, καθώς οι εξεγερµένοι του Κινήµατος της 17ης Φεβρουαρίου εδραιώνουν την κυριαρχία τους σε µεγάλο τµήµατης χώρας και πολλά στελέχη του καθεστώτος εγκαταλείπουν το πλοίο που βουλιάζει.
Στην Τρίπολη, οι εξεγερµένοι έδιναν χθες µάχες σώµα µε σώµα µε τους πραιτωριανούς του συνταγµατάρχη για τον έλεγχο της πρωτεύουσας, καταφέρνοντας να ελέγξουν κάποια τµήµατά της. Στα χέρια των εξεγερθέντων είχε πέσει νωρίτερα η Μισουράτα. Πανταχού παρούσα η ωµή βία: στρατιώτες που πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ από µισθοφόρους επειδή αρνήθηκαν να χτυπήσουν τους άµαχους διαδηλωτές, αντιαεροπορικά πυροβόλα που έβαλλαν αδιακρίτως, πιλότοι της πολιτικής αεροπορίας πουκλήθηκαν ναµεταφέρουν τους µισθοφόρους καιαπειλήθηκαν µε θάνατο όταν αρνήθηκαν να απογειωθούν.

Σε αυτό το σκηνικό τρόµου και χάους, ο Μουαµάρ Καντάφι δεν δείχνει διατεθειµένος να αλλάξει στάση. Αργά χθες το µεσηµέρι, εµφανίστηκε στην Πράσινη Πλατεία. «Ετοιµαστείτε να πολεµήσετε για τη Λι βύη, ετοιµαστείτε να πολεµήσετε για την αξιοπρέπεια, ετοιµαστείτε να πολεµήσετε για το πετρέλαιο», προέτρεψε τους συγκεντρωθέντες. «Ο Μουαµάρ Καντάφι είναι ανάµεσά σας. Στέκω ανάµεσα στον λαό και θα πολεµήσουµε και θα τους σκοτώσουµε εάν θέλουν. ∆είτε τηδύναµη του λαού. Αυτή είναι η δύναµη του λαού, δεν µπορεί να ηττηθεί», πρόσθεσε καλώντας και πάλι τους οπαδούς του «να χορέψετε, να τραγουδήσετε και ναγιορτάσετε στις πλατείες όλη τη νύχτα». Στέλνοντας φιλιά στους υποστηρικτές του και υψώνοντας τη γροθιά του στον αέρα πρόσθεσε: «Είµαστε το έθνος της αξιοπρέπειας και τηςακεραιότητας, αυτό το έθνος έχειθριαµβεύσει επί της Ιταλίας». Νωρίτερα η κυβέρνησή του ανακοίνωσε αυξήσεις στους µισθούς που σε ορισµένες κατηγορίες υπαλλήλων θα φτάσουν ακόµη και το 15%! Ανακοινώθηκαν επίσηςαυξήσεις σε διάφορα κοινωνικά βοηθήµατα και ειδικά επιδόµατα για όλες τις οικογένειες. Ο συνταγµατάρχης ωστόσο είναι εξαιρετικά µόνος, καθώς τον εγκαταλείπουν ο ένας µετά τον άλλο οι αξιωµατούχοι του καθεστώτος.

Οι τελευταίοι που προστέθηκαν στον µακρύκατάλογο τωνπαραιτηθέντων είναι ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, ο πρεσβευτής στη Γαλλία, αλλά και ο στενός σύµβουλός του και εξάδελφός του Καντάφ αλ Νταµ.

Δεν ειναι καθόλου βέβαιο ότι θα αποδώσουν ταµέτρα. Κανείςδεν µπορεί ναβγάλει συµπεράσµατα για την υποστήριξη προςτο καθεστώς από τον όγκο µιας διαδήλωσης στην Πράσινη Πλατεία, κυρίαρχο συστατικό της οποίας είναι ο φόβος.

Το ίδιο συναίσθηµα κυριαρχεί και στην ελεύθερη Βεγγάζη. Ο αρχικός ενθουσιασµός αρχίζει να υποχωρεί, τη θέση του παίρνει ο φόβος τηςεκδίκησης.Οι εξεγερθέντες που αρχικά έδειχνανπρόθυµοι να φωτογραφηθούν µετο σήµα της νίκης και να µιλήσουν επώνυµα στους δηµοσιογράφους γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί.

«Εναν λύκο τον σκοτώνεις. ∆εν έχει άλλη λύση. Και πρέπει να είσαι σίγουρος ότι ο πυροβολισµός που ρίχνεις είναι θανατηφόρος», δήλωνε στον «Ιντιπέντεντ» 30χρονος αρχιτέκτονας στη Βεγγάζη.

«Ενας πληγωµένος λύκος είναι πολύ πιο επικίνδυνος. Θασου επιτεθεί έτσι κι αλλιώς για να σε εκδικηθεί και γιατί δεν έχει τίποτε να χάσει. Ο Καντάφι είναι ακόµη χειρότερος. Είναι ένας λύκος τρελός, ένας εγκληµατίας χωρίς κανέναν φραγµό», πρόσθεσε ο αρχιτέκτοναςο οποίος είναι και µέλος της επαναστατικής επιτροπής στη Βεγγάζη.

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ O-line
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement