http://www.mrkteo.gr/

Κυριακή

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ... Δεν φεύγω δεν στήνω κάλπες !

Ο πρωθυπουργός δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τη λειτουργία της κυβέρνη­σης, όμως είναι αποφα­σισμένος να διαχειριστεί τη σκληρή συγκυρία
«Αν κάποιος προσπαθήσει να "διαβάσει" τις τελευταίες μέρες τον Γ. Παπανδρέου, δεν θα το καταφέρει, αν δεν τον γνωρίζει πολύ καλά». Το έλεγε προχθές κυβερνητικό στέλεχος, που συνομιλεί συχνά με τον πρωθυπουργό και επιχειρούσε να «μαντέψει» τις επόμενες κινήσεις του.

«Στα δύσκολα μπορεί να εξαντλήσει κάθε περιθώριο της ...απερίγραπτης επιμονής του για να φτάσει στον στόχο του, ακόμη κι όταν βλέπει ότι απομακρύνεται!», ήταν η δεύτερη φράση, με την οποία το εν λόγω κυβερνητικό στέλεχος προσπαθούσε να πείσει τον συνάδελφό του στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι η «παραφιλολογία» περί «φυγής» ή πρόωρων εκλογών δεν ταιριάζουν στο πολιτικό DNA του πρωθυπουργού.

Είναι όμως γεγονός ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν μαζευτεί εσχάτως πολλά σύννεφα. Αφενός γιατί αναμένουν «μικρό καλάθι» για τη χώρα από τη συνολική λύση της Ευρώπης σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και αφετέρου γιατί η εικόνα της «ακούρδιστης» κυβέρνησης ενισχύει το κλίμα διάλυσης στο εσωτερικό.

Η δυναμική που διατηρούσε η κυβέρνηση τους πρώτους μήνες του μνημονίου υποχωρεί, η συνεργασία μεταξύ υπουργών αποτελεί ζητούμενο, ενώ βουλευτές και στελέχη βρίσκονται στο ...παραπέντε για να εγκαταλείψουν τον ρόλο του υποδοχέα παραπόνων, θυμού, ακόμης και οργής από τους πολίτες.


Ο κ. Παπανδρέου επέστρεψε από το ταξίδι του στο Βερολίνο, έχοντας κατεβάσει ο ίδιος με τις δηλώσεις του τον πήχη των προσδοκιών για τη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου. Η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου δεν ξεπερνά τα 10 χρόνια και φαίνεται ότι δεν έχει «κλειδώσει» με χαμηλότερο επιτόκιο που θα λειτουργήσει ως «θεραπεία» για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Στο εσωτερικό, αναζωπυρώνονται τα σενάρια περί εκλογών, τα οποία όμως διαψεύδονται.

 «Επιτέλους! Ούτε στον ΟΗΕ πάω όπως θέλουν κάποιοι - ούτε σε πρόωρες εκλογές», φέρεται ότι είπε την Πέμπτη το βράδυ σε κυβερνητικό στέλεχος ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν άκουσε τα «σχετικά» με το κλίμα που επικρατεί. «Και τι θα κάνει;», αναρωτιούνται υπουργοί και βουλευτές που κατανοούν την ανάγκη σοβαρών πρωτοβουλιών.

Το «μανιφέστο» της Ε.Ε. θα κρίνει εν πολλοίς και τις αποφάσεις στο εσωτερικό. Ο κ. Παπανδρέου δεν μιλά για ανασχηματισμό ούτε στους στενούς του συνεργάτες, όμως δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τη λειτουργία της κυβέρνησης, ενώ έχει να διαχειριστεί τη σκληρότερη συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών.
«Δεν πρόκειται να γίνει... Καραμανλής - γι' αυτό και θα αιφνιδιάσει», τονίζει βασικός συνεργάτης, οποίος θεωρεί ότι μετά τον Μάρτιο ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει μικρότερο κυβερνητικό σχήμα, θα δείξει την έξοδο σε δυο-τρεις και θα εντάξει στο υπουργικό σχήμα στελέχη, με τα οποία ήδη έχει στενή συνεργασία ή βρίσκει ενδιαφέρον στις προτάσεις τους (π.χ. ο κ. Η. Μόσιαλος, ο κ. Φλωρίδης κ.ά). Μέχρι τότε επιζητεί κυβερνητικό έργο που να αποδίδει, αποφασιστικούς ρυθμούς και ευθεία βολή στον στόχο. Eτσι εκτιμά ότι θα ξεπεράσει τα προβλήματα συντονισμού, θα κερδίσει χρόνο για να μηδενίσει το κυβερνητικό κοντέρ και να δώσει το σήμα της επανεκκίνησης μετά τον Μάρτιο. Οσο για εκλογές;

ΜΑΧΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

Τέρμα τα γκάζια για επιμήκυνση και ανάπτυξη

Ο κ. Παπανδρέου το αργότερο μέχρι τις 11 Μαρτίου θα έχει συνάντηση στο Παρίσι με το Νικολά Σαρκοζί, στον οποίο και θα καταθέσει τον ίδιο «φάκελο» που άφησε και στην καγκελάριο Α. Μέρκελ. Αφορά τη συνολική λύση, αλλά φυσικά εξέχουσα θέση στον φάκελο έχει η διεκδίκηση της κυβέρνησης για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου με «ευνοϊκό» επιτόκιο. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι, αν και πολλά τα εμπόδια, μπορεί να υπάρξει ισορροπία στις αποφάσεις, ώστε να ωφεληθούν και οι χώρες του Νότου.

Ο στόχος του στο εσωτερικό είναι: μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις ως εγγύηση αποτελεσματικότητας προς την ΕΕ και τις αγορές. Το «Ελληνικό», με την επένδυση των 5 δισ. ευρώ, αποτελεί προτεραιότητα - γι' αυτό έχει ζητήσει να μπουν οι «υπογραφές», ει δυνατόν, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου. Εκτός από τις αποκρατικοποιήσεις, το βάρος πέφτει στον «έλεγχο» των κοινωνικών εκρήξεων που αναμένονται από τη νέα καταιγίδα αλλαγών στον εργασιακό, τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα. Οι δε «γάμοι» τραπεζών παραμένουν σταθερά στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, παρά το πρώτο «όχι».

πηγή: e-go.gr 


Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement